ZUPA KREM

Zupa Krem z Kalafiora i Czarnym Sezamem

Zakochacie się w tej zupie. Ciepła, rozgrzewająca zupa z kalafiora i mleczka kokosowego. Idealne połączenie.

Kolejny powód, dla którego dobrze ugotować krem z kalafiora to jesień. Wg Medycyny Chińskiej właśnie jesienią powinniśmy jeść białe warzywa, które wzmocnią nasze płuca. Zupa świetnie smakuje z czarną soczewicą albo z czarnym sezamem. Robi się błyskawicznie. Zapraszam po przepis.

Składniki na 2-4 porcji:

  • średni kalafior
  • 1 mała cebula
  • 4 małe ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego (używam Real Thai, ważne aby miało min 80% kokosa i mało zbędny dodatków)
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki kopru włoskiego (nasionka)
  • 1/3 łyżeczki estragonu
  • 1/2 łyżeczki curry
  • tłuszcz do podsmażenia cebuli np. 2 łyżki masła klarowanego albo oleju kokosowego
  • około 500 ml bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroję w piórka, a czosnek w plasterki.
  2. W garnku rozgrzewam olej kokosowy.
  3. Dodaję cebulę i czosnek oraz wszystkie przyprawy, duszę do szklistego koloru.
  4. Dodaję różyczki kalafiora i zalewam ciepłym bulionem.
  5. Gotuję około 15 minut, na koniec dodaję mleczko kokosowe i zagotowuję.
  6. Przyprawiam solą i pieprzem.

Podaję z czarną soczewicą albo czarny sezamem.

Na blogu znajdziesz również przepis na krem z pieczonego kalafiora.

Smacznego!