Zakochacie się w tej zupie. Ciepła, rozgrzewająca zupa z kalafiora i mleczka kokosowego. Idealne połączenie.
Kolejny powód, dla którego dobrze ugotować krem z kalafiora to jesień. Wg Medycyny Chińskiej właśnie jesienią powinniśmy jeść białe warzywa, które wzmocnią nasze płuca. Zupa świetnie smakuje z czarną soczewicą albo z czarnym sezamem. Robi się błyskawicznie. Zapraszam po przepis.
Składniki na 2-4 porcji:
średni kalafior
1 mała cebula
4 małe ząbki czosnku
1/2 szklanki mleka kokosowego (używam Real Thai, ważne aby miało min 80% kokosa i mało zbędny dodatków)
odrobina gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki kopru włoskiego (nasionka)
1/3 łyżeczki estragonu
1/2 łyżeczki curry
tłuszcz do podsmażenia cebuli np. 2 łyżki masła klarowanego albo oleju kokosowego
około 500 ml bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę kroję w piórka, a czosnek w plasterki.
W garnku rozgrzewam olej kokosowy.
Dodaję cebulę i czosnek oraz wszystkie przyprawy, duszę do szklistego koloru.
Dodaję różyczki kalafiora i zalewam ciepłym bulionem.
Gotuję około 15 minut, na koniec dodaję mleczko kokosowe i zagotowuję.
Ta strona korzysta z ciasteczek bezglutenowych i bezlaktozowych oraz bezcukrowych, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie.
Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda