Gofry z fasoli
PRZEKĄSKI,  ŚNIADANIA

Gofry z Fasoli. Bez Mleka, bez Glutenu, bez Cukru

Każdy z nas uwielbia gofry. Nie jedząc mąki pszennej, mleka to trudno sobie wyobrazić, że można stworzyć coś dobrego. Gofry z fasoli to świetny przepis, który pokochacie. Nie da się ukryć, że moc i jakość gofrownicy jest tu cholernie ważna. W swojej kuchni posiadam model Concept, która ma moc 2000 watów. Zapraszam po przepis.

Ilość ciasta na 8 gofrów.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki napoju owsianego
  • 280 g fasoli Jaś (ja używam ze słoika)
  • 2,5 szklanki mąk bezglutenowych (1 szklanka miksu bezglutenowego gotowego , 1 szklanka mąka kukurydzianej, 0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej) Można miksować dowolnie.
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 mała łyżka oleju kokosowego rozpuszczonego

WYKONANIE:

  1. W kielichu blendującym miksuję fasolę z napojem roślinnym, na gładko.
  2. Dodaje jajka. Jak mam czas to rozdzielam białka od żółtej. I ubijam białka na sztywną pianę a żółtka dodaje do masy fasolowej. Jak nie mam dodaje całe jajka. W obu przypadkach wychodzą pyszne gofry:).
  3. Do masy dorzucam mąki, proszek do pieczenia oraz olej kokosowy.
  4. Masa na gofry z fasoli powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
  5. Na rozgrzanej gofrownicy, wysmarowanej wcześniej olejem, wlewam ciasto i zapiekam około 5-7 minut. Czas zależy od mocy gofrownicy. My lubimy jak są mocno zarumienione.
  6. Gotowe gofry z fasoli podaje z dżem śliwkowym albo z pastą warzywną.

Smacznego!

P.S na zdjęcie gofry są posypane mielonym ksylitolem z dodatkiem wanilii. 🙂