Gofry z Fasoli. Bez Mleka, bez Glutenu, bez Cukru
06/09/2022
Każdy z nas uwielbia gofry. Nie jedząc mąki pszennej, mleka to trudno sobie wyobrazić, że można stworzyć coś dobrego. Gofry z fasoli to świetny przepis, który pokochacie. Nie da się ukryć, że moc i jakość gofrownicy jest tu cholernie ważna. W swojej kuchni posiadam model Concept, która ma moc 2000 watów. Zapraszam po przepis.
Ilość ciasta na 8 gofrów.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki napoju owsianego
- 280 g fasoli Jaś (ja używam ze słoika)
- 2,5 szklanki mąk bezglutenowych (1 szklanka miksu bezglutenowego gotowego , 1 szklanka mąka kukurydzianej, 0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej) Można miksować dowolnie.
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 mała łyżka oleju kokosowego rozpuszczonego
WYKONANIE:
- W kielichu blendującym miksuję fasolę z napojem roślinnym, na gładko.
- Dodaje jajka. Jak mam czas to rozdzielam białka od żółtej. I ubijam białka na sztywną pianę a żółtka dodaje do masy fasolowej. Jak nie mam dodaje całe jajka. W obu przypadkach wychodzą pyszne gofry:).
- Do masy dorzucam mąki, proszek do pieczenia oraz olej kokosowy.
- Masa na gofry z fasoli powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Na rozgrzanej gofrownicy, wysmarowanej wcześniej olejem, wlewam ciasto i zapiekam około 5-7 minut. Czas zależy od mocy gofrownicy. My lubimy jak są mocno zarumienione.
- Gotowe gofry z fasoli podaje z dżem śliwkowym albo z pastą warzywną.
Smacznego!
P.S na zdjęcie gofry są posypane mielonym ksylitolem z dodatkiem wanilii. 🙂
Poprzedni
KREM Z PIECZONEGO KALAFIORA I IMBIRU
Nowsze