zupa krem z pieczonego kalafiora
ZUPA KREM

KREM Z PIECZONEGO KALAFIORA I IMBIRU

Zupa to doskonały ciepły posiłek, który może nadać nam dużo energii w ciągu dnia, zwłaszcza kiedy nasz nastrój i samopoczucie jest osłabione. Dzisiaj chcę się z Wami podzielić moim ulubionym przepisem na zupę krem z kalafiora. Potrzebować będziemy piekarnika, blendera i chwili na zrobienie zupy. Często robię tak, że kalafior piekę, dzień wcześniej a zupę robię na drugi dzień.

Zobaczcie jak szybko można zrobić zupę krem z pieczonego kalafiory z nutą imbiru i curry.

SKŁADNIKI NA 2-4 PORCJI

  • 1 mały kalafior
  • 1 mała cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka utartego świeżego korzenia imbiru (opcjonalnie)
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki estrogenu
  • 2 łyżki curry (bądź tandorii masala)
  • 1 łyżeczka masła klarowanego albo oliwy do pieczenia i do podsmażenia cebulki
  • sól do smaku
  • bulion warzywny bądź wodę

WYKONANIE:

  1. Nagrzewam piekarnik na 150 stopni.
  2. Myję kalafior, dzielę na różyczki, mieszam z odrobiną oliwy i curry.
  3. Układam kalafior na blaszce do pieczenia i piekę przez około 25 minut w 150-160 stopniach.
  4. Cebulę kroję w piórka, czosnek w plasterki.
  5. W garnku rozgrzewam masło klarowane, dodaje cebule i czosnek i przyprawy i duszę 2 minuty.
  6. Dodaje upieczony kalafior i zalewam bulionem około 5 centymetrów ponad powierzchnię kalafiora.
  7. Doprawiam zupę solą i gotuję około 10 minut.
  8. Blenduję zupę i gotowe.

Smacznego!

krem z pieczonego kalafiora