KREM Z PIECZONEGO KALAFIORA I IMBIRU
11/20/2021
Zupa to doskonały ciepły posiłek, który może nadać nam dużo energii w ciągu dnia, zwłaszcza kiedy nasz nastrój i samopoczucie jest osłabione. Dzisiaj chcę się z Wami podzielić moim ulubionym przepisem na zupę krem z kalafiora. Potrzebować będziemy piekarnika, blendera i chwili na zrobienie zupy. Często robię tak, że kalafior piekę, dzień wcześniej a zupę robię na drugi dzień.
Zobaczcie jak szybko można zrobić zupę krem z pieczonego kalafiory z nutą imbiru i curry.
SKŁADNIKI NA 2-4 PORCJI
- 1 mały kalafior
- 1 mała cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka utartego świeżego korzenia imbiru (opcjonalnie)
- 1 płaska łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki estrogenu
- 2 łyżki curry (bądź tandorii masala)
- 1 łyżeczka masła klarowanego albo oliwy do pieczenia i do podsmażenia cebulki
- sól do smaku
- bulion warzywny bądź wodę
WYKONANIE:
- Nagrzewam piekarnik na 150 stopni.
- Myję kalafior, dzielę na różyczki, mieszam z odrobiną oliwy i curry.
- Układam kalafior na blaszce do pieczenia i piekę przez około 25 minut w 150-160 stopniach.
- Cebulę kroję w piórka, czosnek w plasterki.
- W garnku rozgrzewam masło klarowane, dodaje cebule i czosnek i przyprawy i duszę 2 minuty.
- Dodaje upieczony kalafior i zalewam bulionem około 5 centymetrów ponad powierzchnię kalafiora.
- Doprawiam zupę solą i gotuję około 10 minut.
- Blenduję zupę i gotowe.
Smacznego!
Poprzedni