DANIE GŁÓWNE

Dorsz zapiekany z brokułem i pomidorkami

Jak co niedzielę u mnie ryba z warzywami na obiad. Najczęściej przygotowuję ją tradycyjnie, czyli pieczoną w piekarniku z odrobiną tłuszczu i przyprawami wraz z pieczonymi warzywami. Najczęściej są to ziemniaki, bataty i buraki w finezyjnej przyprawie. Dzisiaj postanowiłam przetestować coś nowego, wykorzystując brokuł i zalegające pomidorki koktajlowe z lodówki. W książce Marka Zaremby natknęłam się na coś inspirującego. Nie rozwożąc się zbyt długo zapraszam po przepis. 🙂

Czego potrzebujecie?

Piekarnika, blaszki do pieczenia, naczynia wraz z siekaczem do zrobienia sosu 🙂

Składniki:

  • filet z dorsza około 450 g
  • kilka różyczek brokuła
  • 1 cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • opcjonalnie (płatki migdałowe)
  • Sos: oliwa z oliwek, 1/2 łyżeczki suszonego estrogenu, sok z cytryny, sól, 1 pomidorek koktajlowy, 1 ząbek czosnku

Wykonanie:

  1. Zaczynam od przygotowania sosu, poprzez zmiksowanie składników i rozgrzania piekarnika na 180 stopni.
  2. Myję rybę przekładam do naczynia do zapiekania wyłożonego papierem.
  3. Dodaję różyczki brokułu, pomidorki, cytrynę pokrojoną w paski i zalewam całość przygotowanym w punkcie 1. sosem.
  4. Zapiekam dorsza z warzywami przez około 25 minut.
  5. Gotowe. Można posypać rybkę wcześniej uprażonymi płatkami migdałowymi.

Rybę z warzywami jadaliśmy z pieczonymi ziemniaczkami z przyprawami (przyprawą kaukaska Adziką)

Smacznego 🙂