Jak co niedzielę u mnie ryba z warzywami na obiad. Najczęściej przygotowuję ją tradycyjnie, czyli pieczoną w piekarniku z odrobiną tłuszczu i przyprawami wraz z pieczonymi warzywami. Najczęściej są to ziemniaki, bataty i buraki w finezyjnej przyprawie. Dzisiaj postanowiłam przetestować coś nowego, wykorzystując brokuł i zalegające pomidorki koktajlowe z lodówki. W książce Marka Zaremby natknęłam się na coś inspirującego. Nie rozwożąc się zbyt długo zapraszam po przepis. 🙂
Czego potrzebujecie?
Piekarnika, blaszki do pieczenia, naczynia wraz z siekaczem do zrobienia sosu 🙂
Składniki:
filet z dorsza około 450 g
kilka różyczek brokuła
1 cytryna
1 ząbek czosnku
kilka pomidorków koktajlowych
opcjonalnie (płatki migdałowe)
Sos: oliwa z oliwek, 1/2 łyżeczki suszonego estrogenu, sok z cytryny, sól, 1 pomidorek koktajlowy, 1 ząbek czosnku
Wykonanie:
Zaczynam od przygotowania sosu, poprzez zmiksowanie składników i rozgrzania piekarnika na 180 stopni.
Myję rybę przekładam do naczynia do zapiekania wyłożonego papierem.
Dodaję różyczki brokułu, pomidorki, cytrynę pokrojoną w paski i zalewam całość sosem.
Zapiekam dorsza z warzywami przez około 25 minut.
Gotowe. Można posypać rybkę wcześniej uprażonymi płatkami migdałowymi.
Rybę z warzywami jadaliśmy z pieczonymi ziemniaczkami z przyprawami (przyprawą kaukaska Adziką)
Ta strona korzysta z ciasteczek bezglutenowych i bezlaktozowych oraz bezcukrowych, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie.
Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda