Babka cytrynowa w wersji bezglutenowej i oczywiście bezlaktozowej i bezcukrowej. Tutaj słodyczy nadaje ksylitol. Mięciutka i smaczna. Połączenie cytryny z kokosem nadaje jej nietuzinkowego smaku. Przepis bardzo szybki w wykonaniu. Sukces gwarantowany. Koniecznie wypróbuj. Świetnie sprawdzi się na Święta Wielkonocne, ale również do niedzielnej kawy.
Poza składniami potrzebujesz miksera oraz małej foremki typu keksówka i oczywiście piekarnika.
Składniki
4 jajka (o temperaturze pokojowej)
55 g mąki kokosowej
90 g mąki ryżowej
30 g skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
125 ml oleju np. rzepakowego albo roztopionego oleju kokosowego
100 g ksylitolu, jeśli chcesz więcej słodyczy daj więcej
skórka starta z jednej cytryny
sok wyciśnięty z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
Formę keksową o długości 25 cm smaruję tłuszczem. Odstawiam na bok.
W misce mieszam mąki, skrobię i proszek do pieczenia., żółtka i olej. Miksuję mikserem na najwyższych obrotach na gładką masę.
Białka ubijam na sztywną pianę i łączę z masą z punktu 4.
Ciasto przekładam do przygotowanej formy. Piekę ok. 40 minut w temperaturze 180 stopniach, do suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawiam babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła.
Ta strona korzysta z ciasteczek bezglutenowych i bezlaktozowych oraz bezcukrowych, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie.
Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda