Babka cytrynowa bezglutenowa
04/02/2021
Babka cytrynowa w wersji bezglutenowej i oczywiście bezlaktozowej i bezcukrowej. Tutaj słodyczy nadaje ksylitol. Mięciutka i smaczna. Połączenie cytryny z kokosem nadaje jej nietuzinkowego smaku. Przepis bardzo szybki w wykonaniu. Sukces gwarantowany. Koniecznie wypróbuj. Świetnie sprawdzi się na Święta Wielkonocne, ale również do niedzielnej kawy.
Poza składniami potrzebujesz miksera oraz małej foremki typu keksówka i oczywiście piekarnika.
Składniki
- 4 jajka (o temperaturze pokojowej)
- 55 g mąki kokosowej
- 90 g mąki ryżowej
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 125 ml oleju np. rzepakowego albo roztopionego oleju kokosowego
- 100 g ksylitolu, jeśli chcesz więcej słodyczy daj więcej
- skórka starta z jednej cytryny
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
- Formę keksową o długości 25 cm smaruję tłuszczem. Odstawiam na bok.
- W misce mieszam mąki, skrobię i proszek do pieczenia., żółtka i olej. Miksuję mikserem na najwyższych obrotach na gładką masę.
- Białka ubijam na sztywną pianę i łączę z masą z punktu 4.
- Ciasto przekładam do przygotowanej formy. Piekę ok. 40 minut w temperaturze 180 stopniach, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu pozostawiam babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła.
Smacznego!
Poprzedni