babka bezglutenowa
DESERY

Babka cytrynowa bezglutenowa

Babka cytrynowa w wersji bezglutenowej i oczywiście bezlaktozowej i bezcukrowej. Tutaj słodyczy nadaje ksylitol. Mięciutka i smaczna. Połączenie cytryny z kokosem nadaje jej nietuzinkowego smaku. Przepis bardzo szybki w wykonaniu. Sukces gwarantowany. Koniecznie wypróbuj. Świetnie sprawdzi się na Święta Wielkonocne, ale również do niedzielnej kawy.

Poza składniami potrzebujesz miksera oraz małej foremki typu keksówka i oczywiście piekarnika.

Składniki

  • 4 jajka (o temperaturze pokojowej)
  • 55 g mąki kokosowej
  • 90 g mąki ryżowej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 125 ml oleju np. rzepakowego albo roztopionego oleju kokosowego
  • 100 g ksylitolu, jeśli chcesz więcej słodyczy daj więcej
  • skórka starta z jednej cytryny
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa dla alergika. Trzy razy bez. bezglutenowa bez mleka bez cukru. Fit przepis
  1. Formę keksową o długości 25 cm smaruję tłuszczem. Odstawiam na bok.
  2. W misce mieszam mąki, skrobię i proszek do pieczenia.
  3. Oddzielam żółtka od białek.
  4. Do miski z mąkami dodaję ksylitol, skórkę z cytryny, sok z cytryny, żółtka i olej. Miksuję mikserem na najwyższych obrotach na gładką masę.
  5. Białka ubijam na sztywną pianę i łączę z masą z punktu 4.
  6. Ciasto przekładam do przygotowanej formy. Piekę ok. 40 minut w temperaturze 180 stopniach, do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu pozostawiam babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła.

babka cytrynowa bezglutenu. trzy razy bez. idealna na święta
Babka cytrynowa. Trzy Razy Bez.

Smacznego!