Buraki – uwielbiam je. Nie wyobrażam sobie tygodnia bez nich. Oczywiście poza całą masą właściwości zdrowotnych, sa po prostu pyszne.
Dzisiaj przedstawię Ci trzy pomysły na zupy z wykorzystaniem właśnie buraków. Zupa z buraka i ziemniaków z dodatkiem mleka kokosowego należy do moich ulubionych. Latem modyfikuję przepis i dodaję botwinkę.
1. Zupa z buraka i ziemniaka z dodatkiem mleka kokosowego z tymiankiem
Składniki:
4 średnie buraki (osobiście preferuję te długie)
3 średniej wielkości ziemniaki
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
przyprawy: pieprz, sól, tymianek
2-3 łyżki mleka kokosowego (najczęściej używam tego z puszki)
około 1, 5-2 litrów bulionu warzywnego, rosołu, zupy mocy, może być woda
1 łyżka masła klarowanego
Wykonanie:
Posiekaną cebulę i czosnek podsmażam na maśle klarowanym. Dodaję tymianek, sól i pieprz.
Buraczki i ziemniaki kroję w kostkę. Dodaję do garnka i podsmażam z cebulą i czosnkiem.
Zalewam gorącym bulionem.
Gotuję, aż warzywa będą miękkie.
Na koniec dodaję mleko kokosowe.
Zagotowuję i podaję.
2. Krem buraczany z nutą pomarańczy
A co powiecie na przepis na zupę krem? Zupa zostaje wzbogacona jabłkiem, imbirem i przyprawami korzennymi z nutą pomarańczy. Bardzo rozgrzewająca. Zainspirowałam się tym przepisem od Iny Rybarczyk. Jest cudowny.
Składniki:
około 1 kg obranych, upieczonych buraków w piekarniku (200 stopniach 40 minut)
Ta strona korzysta z ciasteczek bezglutenowych i bezlaktozowych oraz bezcukrowych, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie.
Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda