Trzy Pomysły Na Zupę z Buraka
Buraki – uwielbiam je. Nie wyobrażam sobie tygodnia bez nich. Oczywiście poza całą masą właściwości zdrowotnych, sa po prostu pyszne.
Dzisiaj przedstawię Ci trzy pomysły na zupy z wykorzystaniem właśnie buraków. Zupa z buraka i ziemniaków z dodatkiem mleka kokosowego należy do moich ulubionych. Latem modyfikuję przepis i dodaję botwinkę.
1. Zupa z buraka i ziemniaka z dodatkiem mleka kokosowego z tymiankiem
Składniki:
- 4 średnie buraki (osobiście preferuję te długie)
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: pieprz , sól, tymianek
- 2-3 łyżki mleka kokosowego (najczęściej używam tego z puszki)
- około 1, 5-2 litrów bulionu warzywnego, rosołu, zupy mocy, może być woda
- 1 łyżka masła klarowanego
Wykonanie:
- Posiekaną cebulę i czosnek podsmażam na maśle klarowanym. Dodaję tymianek, sól i pieprz.
- Buraczki i ziemniaki kroję w kostkę. Dodaję do garnka i podsmażam z cebulą i czosnkiem.
- Zalewam gorącym bulionem.
- Gotuję, aż warzywa będą miękkie.
- Na koniec dodaję mleko kokosowe.
- Zagotowuję i podaję.
2. Krem buraczany z nutą pomarańczy
A co powiecie na przepis na zupę krem? Zupa zostaje wzbogacona jabłkiem http://fbs-soft.de/nl-lng/altilev/index.html , imbirem i przyprawami korzennymi z nutą pomarańczy. Bardzo rozgrzewająca. Zainspirowałam się tym przepisem od Iny Rybarczyk. Jest cudowny.
Składniki:
- około 1 kg obranych, upieczonych buraków w piekarniku (200 stopniach 40 minut)
- 1 jabłko
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm korzeń imbiru
- sok z 1 pomarańczy
- skórka z otarta z 1 pomarańczy
- przyprawy: tymianek, cynamon, kardamon, sól, pieprz
- około 1 litra bulionu
- olej albo masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
- W garnku rozgrzewam masło klarowane i podsmażam na nim posiekaną cebulkę i obrane, pokrojone w kostkę jabłko, aż się zarumienią
- Do garnka dodaję: posiekany czosnek, imbir, tymianek oraz pokrojone w kostkę buraki. Podsmażam około 5 minut.
- Zalewam gorącym bulionem i dodaję skórkę i sok z pomarańczy i korzenne przyprawy.
- Gotuję pod przykryciem około 15 minut.
- Zupę dokładnie blenduję. Jeśli krem jest zbyt gęsty dodaję wody.
- Gotowe.
3. Zupa buraczano-jaglana z kokosową nutą
Z buraczków możną wyczarować cuda. Kolejna propozycja zainspirowana przepisem Marka Zaremby to właśnie krem buraczano-jaglany.
Składniki:
- 8 średnich buraków, upieczonych w piekarniku i pokrojonych
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jabłko
- 2 cm kłącza imbiru
- przyprawy: curry, kurkuma, nasiona mielonej kolendry, mielone nasiona kopru włoskiego, odrobina majeranku, sól
- 1 łyżka oleju kokosowego albo masła klarowanego do podsmażenia
Wykonanie:
- W garnku rozgrzewam tłuszcz kokosowy. Dodaję pokrojoną cebulę, posiekany czosnek oraz starty imbir. Podsmażam około 3 minuty.
- Dodaję przyprawy, upieczone buraki oraz krojone w kostkę jabłko i zalewam wodą do wysokości 3/4 warzyw.
- Po 10 minutach wlewam mleko kokosowego i dodaję ugotowaną kasze jaglaną.
- Gotuję jeszcze chwilę około 5 minut.
- Miksuję wszystko na gładki krem.
- Gotowe.
Smacznego !
Ciekawa jestem , który przepis przypadnie Ci do gustu.