ZUPA KREM

Trzy Pomysły Na Zupę z Buraka

Buraki – uwielbiam je. Nie wyobrażam sobie tygodnia bez nich. Oczywiście poza całą masą właściwości zdrowotnych, sa po prostu pyszne.

Dzisiaj przedstawię Ci trzy pomysły na zupy z wykorzystaniem właśnie buraków. Zupa z buraka i ziemniaków z dodatkiem mleka kokosowego należy do moich ulubionych. Latem modyfikuję przepis i dodaję botwinkę.

3 pomysły na zupę z buraka.

1. Zupa z buraka i ziemniaka z dodatkiem mleka kokosowego z tymiankiem

Składniki:

  • 4 średnie buraki (osobiście preferuję te długie)
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: pieprz, sól, tymianek
  • 2-3 łyżki mleka kokosowego (najczęściej używam tego z puszki)
  • około 1, 5-2 litrów bulionu warzywnego, rosołu, zupy mocy, może być woda
  • 1 łyżka masła klarowanego

Wykonanie:

  1. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażam na maśle klarowanym. Dodaję tymianek, sól i pieprz.
  2. Buraczki i ziemniaki kroję w kostkę. Dodaję do garnka i podsmażam z cebulą i czosnkiem.
  3. Zalewam gorącym bulionem.
  4. Gotuję, aż warzywa będą miękkie.
  5. Na koniec dodaję mleko kokosowe.
  6. Zagotowuję i podaję.

2. Krem buraczany z nutą pomarańczy

A co powiecie na przepis na zupę krem? Zupa zostaje wzbogacona jabłkiem, imbirem i przyprawami korzennymi z nutą pomarańczy. Bardzo rozgrzewająca. Zainspirowałam się tym przepisem od Iny Rybarczyk. Jest cudowny.

Składniki:

  • około 1 kg obranych, upieczonych buraków w piekarniku (200 stopniach 40 minut)
  • 1 jabłko
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm korzeń imbiru
  • sok z 1 pomarańczy
  • skórka z otarta z 1 pomarańczy
  • przyprawy: tymianek, cynamon, kardamon, sól, pieprz
  • około 1 litra bulionu
  • olej albo masło klarowane do smażenia

Wykonanie:

  1. W garnku rozgrzewam masło klarowane i podsmażam na nim posiekaną cebulkę i obrane, pokrojone w kostkę jabłko, aż się zarumienią
  2. Do garnka dodaję: posiekany czosnek, imbir, tymianek oraz pokrojone w kostkę buraki. Podsmażam około 5 minut.
  3. Zalewam gorącym bulionem i dodaję skórkę i sok z pomarańczy i korzenne przyprawy.
  4. Gotuję pod przykryciem około 15 minut.
  5. Zupę dokładnie blenduję. Jeśli krem jest zbyt gęsty dodaję wody.
  6. Gotowe.
zupa z buraka i ziemniaka z mleczkiem kokosowym

3. Zupa buraczano-jaglana z kokosową nutą

Z buraczków możną wyczarować cuda. Kolejna propozycja zainspirowana przepisem Marka Zaremby to właśnie krem buraczano-jaglany.

Składniki:

  • 8 średnich buraków, upieczonych w piekarniku i pokrojonych
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jabłko
  • 2 cm kłącza imbiru
  • przyprawy: curry, kurkuma, nasiona mielonej kolendry, mielone nasiona kopru włoskiego, odrobina majeranku, sól
  • 1 łyżka oleju kokosowego albo masła klarowanego do podsmażenia
krem z buraaczano-jaglany

Wykonanie:

  1. W garnku rozgrzewam tłuszcz kokosowy. Dodaję pokrojoną cebulę, posiekany czosnek oraz starty imbir. Podsmażam około 3 minuty.
  2. Dodaję przyprawy, upieczone buraki oraz krojone w kostkę jabłko i zalewam wodą do wysokości 3/4 warzyw.
  3. Po 10 minutach wlewam mleko kokosowego i dodaję ugotowaną kasze jaglaną.
  4. Gotuję jeszcze chwilę około 5 minut.
  5. Miksuję wszystko na gładki krem.
  6. Gotowe.

Smacznego !

Ciekawa jestem, który przepis przypadnie Ci do gustu.