![](https://trzyrazybez.pl/wp-content/uploads/2021/01/zupka-tajska-1140x853.jpg)
Łagodna zupa tajska
Łagodna zupa tajska. Orientalne smaki zawitały w kuchni Poli.
W tej zupie króluje smak kolendry. Od niedawna kolendra to moja druga miłość. O właściwościach prozdrowotnych kolendry można by napisać książkę. Nie wiem, czy wiesz, ale intensywna w smaku kolendra, jest jednym z najbardziej oczyszczających pokarmów na naszej planecie. Posiada zdolności usuwania z organizmu nawet metale ciężkie. Oczywiście świeża kolendra jest bogata w chlorofil oraz zawiera sporo beta-karotenu. Natomiast małe i niepozorne nasionka kolendry użyte do pasty curry, pozytywnie wpływają na trawienie. Są idealne lekiem na skurcze żołądka i jelit, wzdęcia oraz brak apetytu. Nasiona kolendry posiadają również właściwości przeciwzapalne.
Poza składnikami potrzebujemy: 2 garnki, sitko do makaronu, patelnia do prażenia przypraw, blender do zblendowania pasty curry.
Składniki:
- 100 g opakowania makaron ryżowy
- 250 g piersi z indyka
- 2 łyżeczki pasty curry
- 1 sztuka papryki żółtej
- 2 sztuki papryki czerwonej
- 1 sztuki papryki zielonej
- 1 sztuka cebuli
- 1 sztuka cukinii
- 2 szklanki bulionu warzywnego albo wody
- 1/2 opakowania mleczka kokosowego
- masła klarowane albo oliwa z oliwa do podsmażania
- garść świeżej kolendry
- kawałek imbiru
- sól, kurkuma
- sok z połówki limonki
Wykonanie:
PASTA CURRY
Na suchej patelni podsmażam ziarno kolendry, kmin, paprykę chilli suszoną. Podprażane przyprawy przekładam do blendera, dodaję skórkę z limonki, 4 cm kawałek kurkumy, 3 ząbki czosnku i mała cebulę (szalotkę). Miksuję na gładką pastę. Tak przygotowana pastę przechowuje w lodówce do kilku dni.
ŁAGODNA ZUPA TAJSKA
1. Makaron wkładam do garnka, zalewamy zimną wodą i namaczamy przez 10-15 minut
2. Do garnka wlewam oliwę z oliwek, dodaję pastę curry i podsmażam
3. Dodaję posiekaną cebulę i pokrojoną na małe kawałeczki pierś z indyka. Smażymy około 3 minut (mozna dodaćkawałek pokrojonego imbiru)
4. Dodaję cienko pokrojone papryki, cukinię i znów smażymy ok. 2 minuty
5. Zalewam gorący bulionem (albo wodą) i gotuję.
6. Dodaję odcedzony i pokrojony na mniejsze części makaron.
7. Gotuję na małym ogniu pod przykrywką około 15 minut.
8. Dodaję mleko kokosowe i dokładnie mieszam je z zupą, można dosypać przyprawę kurkuma dla wyrazistego koloru
9. Odstawiam z ognia, dodaje posiekaną kolendrę i zajadam.
Łagodna zupa tajska gotowa.
Smacznego!
![](https://trzyrazybez.pl/wp-content/uploads/2021/01/zupka-tajska-1024x766.jpg)
Zobacz również
![Gofry z fasoli](https://trzyrazybez.pl/wp-content/uploads/2022/06/1654767094752-500x380.jpg)
Gofry z Fasoli. Bez Mleka, bez Glutenu, bez Cukru
06/09/2022![](https://trzyrazybez.pl/wp-content/uploads/2021/02/zupa-z-buraka-i-ziemniaka-65-500x380.jpg)
Trzy Pomysły Na Zupę z Buraka
02/08/2021![](https://trzyrazybez.pl/wp-content/uploads/2020/12/amaratuski--500x380.jpg)