ZUPA KREM

Łagodna zupa tajska

Łagodna zupa tajska. Orientalne smaki zawitały w kuchni Poli.

W tej zupie króluje smak kolendry. Od niedawna kolendra to moja druga miłość. O właściwościach prozdrowotnych kolendry można by napisać książkę. Nie wiem, czy wiesz, ale intensywna w smaku kolendra, jest jednym z najbardziej oczyszczających pokarmów na naszej planecie. Posiada zdolności usuwania z organizmu nawet metale ciężkie. Oczywiście świeża kolendra jest bogata w chlorofil oraz zawiera sporo beta-karotenu. Natomiast małe i niepozorne nasionka kolendry użyte do pasty curry, pozytywnie wpływają na trawienie. Są idealne lekiem na skurcze żołądka i jelit, wzdęcia oraz brak apetytu. Nasiona kolendry posiadają również właściwości przeciwzapalne.

Poza składnikami potrzebujemy: 2 garnki, sitko do makaronu, patelnia do prażenia przypraw, blender do zblendowania pasty curry.

Składniki:

  • 100 g opakowania makaron ryżowy
  • 250 g piersi z indyka
  • 2 łyżeczki pasty curry
  • 1 sztuka papryki żółtej
  • 2 sztuki papryki czerwonej
  • 1 sztuki papryki zielonej
  • 1 sztuka cebuli
  • 1 sztuka cukinii
  • 2 szklanki bulionu warzywnego albo wody
  • 1/2 opakowania mleczka kokosowego
  • masła klarowane albo oliwa z oliwa do podsmażania
  • garść świeżej kolendry
  • kawałek imbiru
  • sól, kurkuma
  • sok z połówki limonki

Wykonanie:

PASTA CURRY

Na suchej patelni podsmażam ziarno kolendry, kmin, paprykę chilli suszoną. Podprażane przyprawy przekładam do blendera, dodaję skórkę z limonki, 4 cm kawałek kurkumy, 3 ząbki czosnku i mała cebulę (szalotkę). Miksuję na gładką pastę. Tak przygotowana pastę przechowuje w lodówce do kilku dni.

ŁAGODNA ZUPA TAJSKA

1. Makaron wkładam do garnka, zalewamy zimną wodą i namaczamy przez 10-15 minut

2. Do garnka wlewam oliwę z oliwek, dodaję pastę curry i podsmażam

3. Dodaję posiekaną cebulę i pokrojoną na małe kawałeczki pierś z indyka. Smażymy około 3 minut (mozna dodaćkawałek pokrojonego imbiru)

4. Dodaję cienko pokrojone papryki, cukinię i znów smażymy ok. 2 minuty

5. Zalewam gorący bulionem (albo wodą) i gotuję.

6. Dodaję odcedzony i pokrojony na mniejsze części makaron.

7. Gotuję na małym ogniu pod przykrywką około 15 minut.

8. Dodaję mleko kokosowe i dokładnie mieszam je z zupą, można dosypać przyprawę kurkuma dla wyrazistego koloru

9. Odstawiam z ognia, dodaje posiekaną kolendrę i zajadam.

Łagodna zupa tajska gotowa.

Smacznego!