Zupa Krem z Marchewki i Papryki z Dodatkiem Ciecierzycy oraz Kaszy Jaglanej
12/30/2020
Oj tak zdecydowanie więcej warzyw na talerzu. Mam dla Was przepis na pożywną zupę z dodatkiem kaszy jaglanej oraz ciecierzycy.
Zupa krem z marchewki i papryki zachwyca smakiem, dodatek bazylii nadaje jej ciekawego charakteru. Polecam zamienić klasyczną pomidorówkę właśnie na zupę z dodatkiem papryki i marchewki oraz selera naciowego. Poznajcie przepis.
Składniki:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 marchewki
- 1 łodyga selera naciowego
- 1-2 papryki czerwone
- 2 szklanki przecieru pomidorowego (passaty)
- przyprawy:
1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki tymianku, kilka listków bazylii, - 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglany
- sól, pieprz
- masło klarowane do podsmażenia cebulki
- woda albo bulion do zalania warzyw (jeśli warzywa są dobrej jakości, zupa równie dobra wychodzi na wodzie) – około 1,5 litra
Wykonanie:
- Cebulę i czosnek siekam i podsmażam w garnku na maśle klarowanym. Kroję w kostkę seler naciowy i marchewkę, a w paski paprykę. Dodaję do zarumienionej cebulki i czosnku. Podsmażam 5 minut. Dodaję przyprawy.
- Zalewam ciepłym bulionem albo wodą i gotuję do momentu aż warzywa będą miękkie.
- Dodaje przecier pomidorowy, zagotowuję, a potem blenduję na zupę krem.
- Zupa gotowana. Podaję ją z kaszą jaglana oraz ciecierzycą.