ZUPA KREM

Zupa Krem z Marchewki i Papryki z Dodatkiem Ciecierzycy oraz Kaszy Jaglanej

Oj tak zdecydowanie więcej warzyw na talerzu. Mam dla Was przepis na pożywną zupę z dodatkiem kaszy jaglanej oraz ciecierzycy.

Zupa krem z marchewki i papryki zachwyca smakiem, dodatek bazylii nadaje jej ciekawego charakteru. Polecam zamienić klasyczną pomidorówkę właśnie na zupę z dodatkiem papryki i marchewki oraz selera naciowego. Poznajcie przepis.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1-2 papryki czerwone
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego (passaty)
  • przyprawy:
    1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki tymianku, kilka listków bazylii,
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglany
  • sól, pieprz
  • masło klarowane do podsmażenia cebulki
  • woda albo bulion do zalania warzyw (jeśli warzywa są dobrej jakości, zupa równie dobra wychodzi na wodzie) – około 1,5 litra

Wykonanie:

  1. Cebulę i czosnek siekam i podsmażam w garnku na maśle klarowanym. Kroję w kostkę seler naciowy i marchewkę, a w paski paprykę. Dodaję do zarumienionej cebulki i czosnku. Podsmażam 5 minut. Dodaję przyprawy.
  2. Zalewam ciepłym bulionem albo wodą i gotuję do momentu aż warzywa będą miękkie.
  3. Dodaje przecier pomidorowy, zagotowuję, a potem blenduję na zupę krem.
  4. Zupa gotowana. Podaję ją z kaszą jaglana oraz ciecierzycą.

Smacznego!