DESERY

Bezglutenowe Pierniczki Świąteczne Bez Masła Bez Cukru

Oo tak pierniczki bezglutenowe to must tu have na Święta Bożego Narodzenia. Lubię takie twarde i pachnące przyprawą piernikową – serduszka. Zdrowa słodycz i na dodatek bez glutenu. Mówię im zdecydowanie tak. W ubiegłym roku odkrywam przepis, w którym się zakochałam. Dodatek skórki z pomarańczy nadaje mi cudownego smaku. Dzisiaj się z Wami nim podzielę. Mam dla Was tak naprawdę dwa przepisy. Jeden jest bez jajka z mąką gryczaną i skórką pomarańczy (mój ulubiony) oraz drugi wersja z jajkiem i bez gryki. Bezglutenowe pierniczki to coś kto każdy chyba zajada w okresie świątecznym.

Przepis numer 1 Wersja Bez Jajka, Twarde i Aromatyczne

Poza składnikami potrzebujemy: miski, stolnicy, blaszki oraz papieru do pieczenia, piekarnika, wałeczka oraz foremki jak również czasu.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • ¾ szklanki mąki z ciecierzycy
  • skórka z otartej 1 pomarańczy
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego (2 duże czubate łyżki)
  • sok z połówki pomarańczy
  • miód (w zależności jaka słodycz wam odpowiada) Do swoich wypieków użyłam około 3/4 szklanki miodu (4 duże łyżki). Jeśli ma być wersja wegańska użyj syropu klonowego albo syropu z agawy
  • 2 łyżki przeprawy korzennej (cynamon , kardamon, anyż, ziele angielskie, goździki, imbir)
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  • łyżeczka karobu (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (ostatnio nie dodałam i też wyszły)

Wykonanie

  1. W garnku roztapiam olej kokosowy z miodem i sokiem z pomarańczy, tak aby składniki się połączyły, ale nie zagotowały.
  2. W misce mieszam mąki, przyprawy i skórkę z pomarańczy.
  3. Łącze wszystkie składniki i zagniatam ciasto. Ciasto powinno być wilgotne i może kleić się do rąk.
  4. Wyrobione ciasto przekłam do woreczka foliowego i przechowuje w lodówce przez około 1 godzinę i 40 minut.
  5. Stolnicę oprószam mąką. Przekładam ciasto i rozwałkowuję placek, z którego wycinam serduszka. Jeśli ciasto będzie grube pierniczki będą dość miękkie w środku, jeśli natomiast cienkie to będą bardziej chrupiące. Osobiście preferuję cienkie.
  6. Pierniki układam na blaszce wyłożonej papierem.
  7. Piekę 7-9 minut w 190-200 stopniach. Czas pieczenia zależy do grubości i wielkości pierników.
  8. Wystudzone pierniczki przechowuje w metalowym pojemniczku.

Przepis numer 2 wersja z jajkiem http://norrmann.info/de-lng/citoles/index.html , bez mąki gryczanej

Składniki:

  • 1 szklanka mąki z cieciorki
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzanej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego
  • ksylitol (2 łyżki- mało słodkie wyszły, jeśli preferujesz słodsze daj więcej słodziła)
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1-2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżka kakao (można pominąć)
  • 1 jajko

Wykonanie:

  1. W garnku roztapiam olej kokosowy z ksylitolem i sokiem z pomarańczy, tak aby składniki się połączyły, ale nie zagotowały.
  2. W misce mieszam mąki, przyprawy.
  3. Łącze wszystkie składniki i zagniatam ciasto. Dodaję całe jajko. Ciasto powinno być wilgotne i bez problemu się wyrabia.
  4. Wyrobione ciasto przekłam do woreczka foliowego i przechowuje w lodówce przez około 1 godzinę.
  5. Stolnicę oprószam mąką. Przekładam ciasto i rozwałkowuję placek, z którego wycinam serduszka pierniczki. Jeśli ciasto będzie grube pierniczki będą dość miękkie w środku, jeśli natomiast cienkie to będą bardziej chrupiące. Osobiście preferuję cienkie.
  6. Pierniki układam na blaszce wyłożonej papierem.
  7. Piekę 7-9 minut w 190-200 stopniach. Czas pieczenia zależy do grubości i wielkości pierników.
  8. Wystudzone pierniczki przechowuje w metalowym pojemniczku.

Smacznego!

Podsumowując osobiście preferuję przepis numer 1. Pierniki są twarde a skórka z pomarańczy nadaje mi bardzo fajnego smaku. Pierniki z przepisu numer 2 są miękkie i również dobre. Zdecyduj, który przepis jest dla Ciebie.