Bezglutenowe Amarantusowe Ciasteczka z Sezamem
Amarantus to ziarno, które Aztekowie uprawiali już 5000 lat temu. Nazwa pochodzi od greckiego amarantos, oznaczający nieśmiertelny. Zdobywa on coraz większe zainteresowanie, dzięki wyjątkowym właściwością odżywczym. I co najważniejsze, nie zawiera on glutenu ani pszenicy więc może być spokojnie spożywany przez osoby chorujące na celiakię i cierpiące na nietolerancję pszenicy. Ziarna amarantusa stanowią dobre źródło białka roślinnego (13-14%), jak również posiadają niski indeks glikemiczny (21). Poza tym amarantus zawiera mnóstwo witamin i soli mineralnych. Można go spotkać w postaci ziaren, mąki albo ekspandowany.
Więcej o zbożach bezglutenowych możesz poczytać w moim e-booku z zamiennikami glutenu, mleka i cukru, którego możesz pobrać tu. A tymczasem zapraszam Cię na ciasteczka właśnie z użyciem mąki z amarantusa.
Składniki:
- 150 g mąki z amarantusa
- 20 g masła klarowanego
- 25 g miodu
- 2 łyżki sezamu
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka karobu albo kakao (opcjonalnie)
Wykonanie:
Połączyć składniki, uformować kulki, rozłożyć na blaszce i piec 180 stopniach przez 15 minut. Jeśli ciasto nie lepi się dobrze, dodać jajko.
Smacznego!
Daj znać w komentarzu czy smakowały Ci ciasteczka.