DESERY

Pieczona Jabłuszko z Kaszą Jaglaną i Masłem Sezamowym na Czerwonej Kapuście

Pieczona jabłka to smak dzieciństwa. Farsz z kaszy jaglanej i tahini dodaje temu przepisowi wyjątkowości. Przepis, którym się dzisiaj z Wami podzielę znalazłam w książce Marka Zaremby. Niesamowite połączenie. Czerwona kapusta okraszona daktylami i pieczone jabłko z lekko korzennym farszem z kaszą jaglaną to coś, co pokochacie. Zapraszam na przepis.

Poza składnikami potrzeby będzie piekarnik, patelnia albo wok do podduszenia kapusty.

Składniki

JABŁKA:

  • 4-5 jabłek dużych
  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 3-7 orzechów włoskich
  • 3-4 daktyli
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini

DO CZERWONEJ KAPUSTY:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 6 daktyli
  • 2-3 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 czerwona cebula
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • sól do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonych goździków
  • olej kokosowy

Wykonanie:

  1. Z jabłek odcinam wierzchnią część i wydrążam gniazda.
  2. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 10 minut w 180 stopniach.
  3. Ugotowaną kaszę mieszam z masłem sezamowym, posiekanymi orzechami, daktylami i przyprawami.
  4. Farsz przekładam do podpieczonych jabłek i przykrywam wcześniej odkrojonymi wierzchami i zapiekam do miękkości.
  5. Kontroluję, aby jabłka się nie rozpadły. Czas pieczenie zależy od wielkości jabłka oraz od gatunku. U mnie 30 minut.
  6. Kapustę siekam w drobną paseczki, a cebulę w piórka, następnie podsmażam na patelni z dodatkiem oleju kokosowego.
  7. Dodaję pokrojone w drobno daktyle, cynamon, liść laurowy. Duszę pod przykryciem około 20 minut aż kapustka będzie miękka.
  8. Przed podaniem skrapiam kapustę octem balsamicznym.

Smacznego!

Daj znać w komentarzu czy smakowało 🙂