Pieczone Jabłuszko z Kaszą Jaglaną i Masłem Sezamowym na Czerwonej Kapuście
11/17/2020
Pieczone jabłka to smak dzieciństwa. Farsz z kaszy jaglanej i tahini dodaje temu przepisowi wyjątkowości. Przepis, którym się dzisiaj z Wami podzielę znalazłam w książce Marka Zaremby. Niesamowite połączenie. Czerwona kapusta okraszona daktylami i pieczone jabłko z lekko korzennym farszem z kaszą jaglaną to coś, co pokochacie. Zapraszam na przepis.
Poza składnikami potrzeby będzie piekarnik, patelnia albo wok do podduszenia kapusty.
Składniki
JABŁKA:
4-5 jabłek dużych
3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
3-7 orzechów włoskich
3-4 daktyli
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
2 łyżki pasty sezamowej tahini
DO CZERWONEJ KAPUSTY:
1/2 główki czerwonej kapusty
6 daktyli
2-3 łyżki suszonej żurawiny
1 czerwona cebula
2-3 łyżki octu balsamicznego
sól do smaku
2 liście laurowe
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki mielonych goździków
olej kokosowy
Wykonanie:
Z jabłek odcinam wierzchnią część i wydrążam gniazda.
Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 10 minut w 180 stopniach.
Ugotowaną kaszę mieszam z masłem sezamowym, posiekanymi orzechami, daktylami i przyprawami.
Farsz przekładam do podpieczonych jabłek i przykrywam wcześniej odkrojonymi wierzchami i zapiekam do miękkości.
Kontroluję, aby jabłka się nie rozpadły. Czas pieczenie zależy od wielkości jabłka oraz od gatunku. U mnie 30 minut.
Kapustę siekam w drobną paseczki, a cebulę w piórka, następnie podsmażam na patelni z dodatkiem oleju kokosowego.
Dodaję pokrojone w drobno daktyle, cynamon, liść laurowy. Duszę pod przykryciem około 20 minut aż kapustka będzie miękka.
Przed podaniem skrapiam kapustę octem balsamicznym.
Ta strona korzysta z ciasteczek bezglutenowych i bezlaktozowych oraz bezcukrowych, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie.
Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda