DANIE GŁÓWNE

Czerwone Pierogi z Kaszy Jaglanej Bezglutenowe

Kto powiedział, że pierogi muszą być białe? Lubię wyszukiwać nowych smaków i połączeń. Przepis, którym chce się Wami podzielić jest nietypowy. Smak również. Nietuzinkowe połączenie kaszy jaglanej z sokiem z buraka nadaje piękny kolor temu daniu. Wnętrze to fuzja białej fasoli z prażonym słonecznikiem i lekko zarumienionej cebulki. Ogromne gratulacje dla pomysłodawczyni przepisu Iny Rybarczyk. Z moją lekką modyfikacją danie to przechodzi do moich ulubionych. Najfajniejsze jest to, że pierogi te można upiec w piekarniku. Skórka jest wtedy chrupiąca a wnętrze mięciutkie. Zobaczcie sami czego potrzebujemy.

Składniki:

CIASTO NA PIEROGII

  • 150 g surowej kaszy jaglanej
  • 150 ml soku z buraczanego (kupuję gotowy)
  • 150 ml wody
  • 150 g mąki gryczanej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g mąki z cieciorzycy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól

FARSZ:

  • 160 g ugotowanej fasoli
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g prażonych pestek słonecznika
  • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • natka pietruszki – kilka gałązek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki kminu mielonego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczka kolendry mielonej
  • sól i pieprz
  • masło klarowane do podsmażenia
  • opcjonalnie sos sojowy tamari (BEZGLUTENOWY)

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną płuczę we wrzącej wodzie. Dobrze płukaną kaszę jaglaną gotuję w soku buraczanym i wodzie.
  2. Ugotowaną masę blenduję na gładką masę. Do ostudzonej kaszy dodaję mąki i pozostałe składniki i blenduję do uzyskania dobrej konsystencji.
  3. Masę rozwałkowuję na stolnicy i wycinam z niej kółka. Stolnicę mam obsypaną mąką gryczaną.
  4. Farsz do ciasta przygotowuje na patelni.
  5. Posiekaną cebulkę i czosnek podsmażam na maśle klarowanym aż się zarumieni. Dodaje fasolę, słonecznik, ugotowaną kaszę jaglaną i przyprawy i chwilę podsmażam, a następnie blenduję na gładką masę.
  6. Gotowy farsz nakładam do kółek wyciętych z ciasta i lepię pierogi.
  7. Przygotowane pierogi układam na blaszce do pieczenia. Smaruję oliwą każdy pierożek (przy użyciu pędzelka) i piekę w piekarniku przez około 25 minut na 180 stopni.
  8. Gotowe. Pierogi podaję z oliwą z pestek z dyni.
Jeśli nie lubisz lepić pierogów polecam użyć foremki do lenienia.



Pierogi jaglane tuż przed włożeniem do piekarnika. Oczywiście można tradycyjnie ugotować w wodzie 🙂

Smacznego!

Daj znać w komentarzu, czy smakowało 🙂