Czerwone Pierogi z Kaszy Jaglanej Bezglutenowe
11/02/2020
Kto powiedział, że pierogi muszą być białe? Lubię wyszukiwać nowych smaków i połączeń. Przepis, którym chce się Wami podzielić jest nietypowy. Smak również. Nietuzinkowe połączenie kaszy jaglanej z sokiem z buraka nadaje piękny kolor temu daniu. Wnętrze to fuzja białej fasoli z prażonym słonecznikiem i lekko zarumienionej cebulki. Ogromne gratulacje dla pomysłodawczyni przepisu Iny Rybarczyk. Z moją lekką modyfikacją danie to przechodzi do moich ulubionych. Najfajniejsze jest to , że pierogi te można upiec w piekarniku. Skórka jest wtedy chrupiąca a wnętrze mięciutkie. Zobaczcie sami czego potrzebujemy.
Składniki:
CIASTO NA PIEROGII
- 150 g surowej kaszy jaglanej
- 150 ml soku z buraczanego (kupuję gotowy)
- 150 ml wody
- 150 g mąki gryczanej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 50 g mąki z cieciorzycy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
FARSZ:
- 160 g ugotowanej fasoli
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 40 g prażonych pestek słonecznika
- 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
- natka pietruszki – kilka gałązek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki kminu mielonego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczka kolendry mielonej
- sól i pieprz
- masło klarowane do podsmażenia
- opcjonalnie sos sojowy tamari (BEZGLUTENOWY)
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną płuczę we wrzącej wodzie. Dobrze płukaną kaszę jaglaną gotuję w soku buraczanym i wodzie.
- Ugotowaną masę blenduję na gładką masę. Do ostudzonej kaszy dodaję mąki i pozostałe składniki i blenduję do uzyskania dobrej konsystencji.
- Masę rozwałkowuję na stolnicy i wycinam z niej kółka. Stolnicę mam obsypaną mąką gryczaną.
- Farsz do ciasta przygotowuje na patelni.
- Posiekaną cebulkę i czosnek podsmażam na maśle klarowanym aż się zarumieni. Dodaje fasolę Kopen Anvistat (Lipitor) Zonder Recept Online , słonecznik, ugotowaną kaszę jaglaną i przyprawy i chwilę podsmażam, a następnie blenduję na gładką masę.
- Gotowy farsz nakładam do kółek wyciętych z ciasta i lepię pierogi.
- Przygotowane pierogi układam na blaszce do pieczenia. Smaruję oliwą każdy pierożek (przy użyciu pędzelka) i piekę w piekarniku przez około 25 minut na 180 stopni.
- Gotowe. Pierogi podaję z oliwą z pestek z dyni.
Smacznego!
Daj znać w komentarzu, czy smakowało 🙂