Kto powiedział, że pierogi muszą być białe? Lubię wyszukiwać nowych smaków i połączeń. Przepis, którym chce się Wami podzielić jest nietypowy. Smak również. Nietuzinkowe połączenie kaszy jaglanej z sokiem z buraka nadaje piękny kolor temu daniu. Wnętrze to fuzja białej fasoli z prażonym słonecznikiem i lekko zarumienionej cebulki. Ogromne gratulacje dla pomysłodawczyni przepisu Iny Rybarczyk. Z moją lekką modyfikacją danie to przechodzi do moich ulubionych. Najfajniejsze jest to , że pierogi te można upiec w piekarniku. Skórka jest wtedy chrupiąca a wnętrze mięciutkie. Zobaczcie sami czego potrzebujemy.
Składniki:
CIASTO NA PIEROGII
150 g surowej kaszy jaglanej
150 ml soku z buraczanego (kupuję gotowy)
150 ml wody
150 g mąki gryczanej
50 g skrobi ziemniaczanej
50 g mąki z cieciorzycy
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
FARSZ:
160 g ugotowanej fasoli
1 cebula
1 ząbek czosnku
40 g prażonych pestek słonecznika
100 g ugotowanej kaszy jaglanej
natka pietruszki – kilka gałązek
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki kminu mielonego
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczka kolendry mielonej
sól i pieprz
masło klarowane do podsmażenia
opcjonalnie sos sojowy tamari (BEZGLUTENOWY)
Wykonanie:
Kaszę jaglaną płuczę we wrzącej wodzie. Dobrze płukaną kaszę jaglaną gotuję w soku buraczanym i wodzie.
Ugotowaną masę blenduję na gładką masę. Do ostudzonej kaszy dodaję mąki i pozostałe składniki i blenduję do uzyskania dobrej konsystencji.
Masę rozwałkowuję na stolnicy i wycinam z niej kółka. Stolnicę mam obsypaną mąką gryczaną.
Farsz do ciasta przygotowuje na patelni.
Posiekaną cebulkę i czosnek podsmażam na maśle klarowanym aż się zarumieni. Dodaje fasolę Kopen Anvistat (Lipitor) Zonder Recept Online , słonecznik, ugotowaną kaszę jaglaną i przyprawy i chwilę podsmażam, a następnie blenduję na gładką masę.
Gotowy farsz nakładam do kółek wyciętych z ciasta i lepię pierogi.
Przygotowane pierogi układam na blaszce do pieczenia. Smaruję oliwą każdy pierożek (przy użyciu pędzelka) i piekę w piekarniku przez około 25 minut na 180 stopni.
Gotowe. Pierogi podaję z oliwą z pestek z dyni.
Jeśli nie lubisz lepić pierogów polecam użyć foremki do lenienia.
Pierogi jaglane tuż przed włożeniem do piekarnika. Oczywiście można tradycyjnie ugotować w wodzie 🙂
Ta strona korzysta z ciasteczek bezglutenowych i bezlaktozowych oraz bezcukrowych, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie.
Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda