Krem z Selera i Ziemniaka z Kapustą Kiszoną
10/29/2020
Uwielbiam kapustkę kiszoną. Jest to nasz polski super food. Powinniśmy ją jeść jak najczęściej. Kapucha ma szereg cudownych właściwości i jest skarbnicą witamin C, A, E, K i tych z grupy B i co ciekawe ma mało kalorii. Zainspirowałam się tym przepisem od Magdaleny Pieńkos. Zupa ta jest już na stałe wpisana do mojej kuchni. Poznajcie przepis. Może też Wam przypadnie do gustu.
Składniki:
- 1 duży seler
- 4 ziemniaki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2000 l wody
- 3 szklanki poszatkowanej kapusty kiszonej
- przyprawy: 1 łyżeczka kminku, ziele angielskie (ja używam mielonego), 2 łyżeczki majeranku, 3 liście laurowe, sól, pieprz do smaku, suszony koperek
- opcjonalnie 3 łyżeczki sosu sojowego bezglutenowego, suszony koperek do dekoracji
Wykonanie:
- W garnku 3 litrowym podsmażam na maśle klarowanym, pokrojoną w kostkę cebulkę i czosnek.
- Kroję selera i ziemniaki w kostkę i wrzucam do podsmażonej cebuli i dusze kilka minut.
- Wrzucam do garnka przyprawy, zalewam około 2 l wody i gotuję około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Blenduję zupę do uzyskania kremowej konsystencji. Pamiętajcie o wyciągnięciu liścia laurowego.
- Do kremowej zupy dodaję poszatkowaną kapustkę kiszoną i gotuję jeszcze 5 minut. Można dolać jeszcze wody. W zależności, jaką chcesz mieć konsystencję.
- Gotowe. Można doprawić jeszcze do smaku sosem sojowym albo dodatkową porcją majeranku oraz świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!
Daj znać w komentarzu czy smakowało 🙂