DESERY

Jabłecznik Jaglany Bez Mąki Bez Masła Bez Jaj i Bez Cukru

Jabłecznik to jedno z moich ulubionych ciast. Zapach pieczonych jabłek i cynamonu wręcz uwielbia. Chciałabym się z Wami podzielić przepisem na mój Jabłecznik w wersji bez mąki, masła, jajek i bez dodatkowego cukru.

Czego potrzebujemy?

Foremki, u mnie o średnicy 27 cm i wysokości 3,5 cm, piekarnika.

Składniki:

  • 5-6 jabłek, czyli około 1 kg na mus
  • 1 gruszka
  • 1 ekstra jabłko
  • 350-400 g kaszy jaglanej surowej
  • 1 dojrzały banan
  • pół szklanki suszonych daktyli (opcjonalnie) jeśli chcesz więcej słodyczy z ciasta
  • garść rodzynek (również opcjonalnie)
  • pół szklanki płatków migdałowych
  • 1 łyżka oleju kokosowego do wysmarowania foremki
  • pół szklanki wody
  • przyprawy: 1 łyżka cynamonu, 1 łyżka kardamonu

Wykonanie:

  1. Obieram jabłka, gruszkę kroję w kostkę i wrzucam do garnka, dodaję wodę i gotuję około 10-15 minut.
  2. Ugotowane owoce blinduję na mus. Dodaje banan i przyprawy. Masa musi być bardzo płynna. W zależności od słodyczy jabłek czasami dodaje jeszcze namoczone daktyle. Można, ale nie trzeba.
  3. Łączę wypłukaną kaszę z masą owocową, dodaję płatki migdałowe. Dodatkowa do masy dorzucam surowe jabłko pokrojone w cieniutkie paski. Dokładnie mieszam.
  4. Do wysmarowanej olejem kokosowym foremki przelewam masę.
  5. Piekę około 30-40 minut w 200 stopniach. Jeśli masz foremkę o mniejszej średnicy np. 25 i wyższą to czas pieczenia należy wydłużyć od 70 minut.
Gotowy jabłecznik 🙂

Ciasto jest szybkie w wykonaniu. Jabłka można zetrzeć na tarce. Ale w żadnym razie nie wyciskać z nich soku. W przepisie jest surowa kasza jaglana. Dlatego chcemy, aby masa owocowa była wystarczająco płynna.

Daj znać w komentarzu czy smakowało.

Smacznego !