Jabłecznik Jaglany Bez Mąki Bez Masła Bez Jaj i Bez Cukru
10/18/2020
Jabłecznik to jedno z moich ulubionych ciast. Zapach pieczonych jabłek i cynamonu wręcz uwielbia. Chciałabym się z Wami podzielić przepisem na mój Jabłecznik w wersji bez mąki, masła, jajek i bez dodatkowego cukru.
Czego potrzebujemy?
Foremki, u mnie o średnicy 27 cm i wysokości 3,5 cm, piekarnika.
Składniki:
- 5-6 jabłek, czyli około 1 kg na mus
- 1 gruszka
- 1 ekstra jabłko
- 350-400 g kaszy jaglanej surowej
- 1 dojrzały banan
- pół szklanki suszonych daktyli (opcjonalnie) jeśli chcesz więcej słodyczy z ciasta
- garść rodzynek (również opcjonalnie)
- pół szklanki płatków migdałowych
- 1 łyżka oleju kokosowego do wysmarowania foremki
- pół szklanki wody
- przyprawy: 1 łyżka cynamonu, 1 łyżka kardamonu
Wykonanie:
- Obieram jabłka, gruszkę kroję w kostkę i wrzucam do garnka, dodaję wodę i gotuję około 10-15 minut.
- Ugotowane owoce blinduję na mus. Dodaje banan i przyprawy. Masa musi być bardzo płynna. W zależności od słodyczy jabłek czasami dodaje jeszcze namoczone daktyle. Można, ale nie trzeba.
- Łączę wypłukaną kaszę z masą owocową, dodaję płatki migdałowe. Dodatkowa do masy dorzucam surowe jabłko pokrojone w cieniutkie paski. Dokładnie mieszam.
- Do wysmarowanej olejem kokosowym foremki przelewam masę.
- Piekę około 30-40 minut w 200 stopniach. Jeśli masz foremkę o mniejszej średnicy np. 25 i wyższą to czas pieczenia należy wydłużyć od 70 minut.
Ciasto jest szybkie w wykonaniu. Jabłka można zetrzeć na tarce. Ale w żadnym razie nie wyciskać z nich soku. W przepisie jest surowa kasza jaglana. Dlatego chcemy, aby masa owocowa była wystarczająco płynna.
Daj znać w komentarzu czy smakowało.