Gulasz z cukinii, selera naciowego, szpinaku i pomidorów z czarną fasolą
10/12/2020
Lubie tworzyć nowe dania na bazie tego co jest w lodówce. Tak oto powstał gulasz z cukinii, selera naciowego, szpinaku i pomidorów z dodatkiem czarnej fasoli.
Czego potrzebujemy, poza składnikami to chyba tylko woka albo wysokiego garnka. Można danie serwować samo albo z dodatkiem ryżu, kaszy albo makaronu. Jak kto lubi.
W trakcie przygotowania 🙂
Składniki:
1 cebula
1 ząbek czosnku
5 gałązek selera naciowego
5 sztuk polnych pomidorów
1 średnia cukinia
1 łyżka masła klarowanego
1 papryka
garść szpinaku
250 ml przecieru pomidorowego
120 g fasoli czarnej
przyprawy: czubryca czerwona, pomidory suszone z oregano czosnkiem i chilli (gotowa przyprawa) oraz kurkuma
Wykonanie:
Pomidory parzę wrzątkiem, aby pozbyć się skórki.
Seler naciowy, paprykę i pomidory kroję w kostkę. Z obranej cukinii robię cieniutkie paski obieraczką takie à la makaron.
Na woku rozgrzewam masło klarowane, na którym podsmażam cebulę, czosnek. Doprawiam czubrycą zieloną i kurkumą. Dodaje seler, cukinie, pomidory, paprykę oraz szpinak. Przykrywam i chwilę duszę warzywa na woku. Zalewam dodatkowo przecierem pomidorowym, doprawiam suszonymi pomidorami z oregano i czosnkiem i chilli (u mnie gotowa przyprawa).
Gotuję do momentu miękkości warzyw około 15 minut. Pod koniec gotowania dodaję ugotowaną fasolę czarną.
Ta strona korzysta z ciasteczek bezglutenowych i bezlaktozowych oraz bezcukrowych, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie.
Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda