Danie Główne

Gulasz z cukinii, selera naciowego, szpinaku i pomidorów z czarną fasolą

Lubie tworzyć nowe dania na bazie tego co jest w lodówce. Tak oto powstał gulasz z cukinii, selera naciowego, szpinaku i pomidorów z dodatkiem czarnej fasoli.

Czego potrzebujemy, poza składnikami to chyba tylko woka albo wysokiego garnka. Można danie serwować samo albo z dodatkiem ryżu, kaszy albo makaronu. Jak kto lubi.

W trakcie przygotowania 🙂

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 gałązek selera naciowego
  • 5 sztuk polnych pomidorów
  • 1 średnia cukinia
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 papryka
  • garść szpinaku
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 120 g fasoli czarnej
  • przyprawy: czubryca czerwona, pomidory suszone z oregano czosnkiem i chilli (gotowa przyprawa) oraz kurkuma

Wykonanie:

  1. Pomidory parzę wrzątkiem, aby pozbyć się skórki.
  2. Seler naciowy, paprykę i pomidory kroję w kostkę. Z obranej cukinii robię cieniutkie paski obieraczką takie à la makaron.
  3. Na woku rozgrzewam masło klarowane, na którym podsmażam cebulę, czosnek. Doprawiam czubrycą zieloną i kurkumą. Dodaje seler, cukinie, pomidory, paprykę oraz szpinak. Przykrywam i chwilę duszę warzywa na woku. Zalewam dodatkowo przecierem pomidorowym, doprawiam suszonymi pomidorami z oregano i czosnkiem i chilli (u mnie gotowa przyprawa).
  4. Gotuję do momentu miękkości warzyw około 15 minut. Pod koniec gotowania dodaję ugotowaną fasolę czarną.
  5. Danie gotowe.
Gotowe danie 🙂

Smacznego !

Daj znać w komentarzu czy smakowało 🙂