ŚNIADANIA

Zapiekana Owsianka z Marchewką i Bakaliami

Najczęściej w weekend, kiedy mam więcej czasu przygotowuję takie śniadanie. Zapach tego cudownego dania jest niesamowity. Idealne na sezon jesienno-zimowy. Zapiekana owsianka w piekarniku skradła moje serce. Inspiracje do tego przepisu znalazłam u Iny Rybarczyk w książce Łowcy smaku. Nie obyło się bez modyfikacji.
Jeśli lubisz połączenie marchewki z korzennymi przyprawami i masz odrobinę czasu rano na przygotowanie sobie takie wyjątkowego śniadania, to zapraszam na przepis.

Czego potrzebujesz ?

Poza składnikami potrzebujesz: piekarnika, foremki do pieczenia (średnica 25 cm) albo naczynia do zapiekania, papieru do pieczenia, tarki do warzyw i czasu około 1 godziny.

Składniki:

  • 3-4 marchewki
  • 100 g płatków owsianych bezglutenowych (albo płatków jaglanych)
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka mielonego kardamonu
  • odrobina gałki muszkatołowej, imbiru oraz goździków mielonych (imbir i goździki opcjonalnie)
  • 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie) zależy od słodyczy twojej marchewki
  • 280 ml napoju roślinnego (ja używam owsianego)
  • 2 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego

Orzechowy góra

  • garść orzechów nerkowców i pekan – drobno pokrojonych
  • garść płatków migdałowych
  • 1 łyżka oleju kokosowego rozpuszczonego
  • 1 łyżka syropu klonowego

Wykonanie:

  1. Marchewkę ścieram na tarce na grubych oczkach.
  2. W misce łączę startą marchewkę z rodzinkami, przyprawami z napojem roślinnym.
  3. Masę przekładam do foremki wysmarowanej olejem kokosowym. Przykrywam i odstawiam na około 20-30 minut.
  4. Na masę wykładam orzechową górę i wkładam do rozgrzanego piekarnika na 25-30 minut na około 180-200 stopni.
  5. Gotowe.

*

Smacznego!

Daj znać w komentarzu czy smakowało 🙂

Uwagi do wpisu: Owsianka fajnie smakuje z jogurtem naturalnym np. kokosowym. Orzechową górę możesz zrobić z dowolnego rodzaju orzechów. Płatki owsiane można zamienić na płatki jaglane.