Zapiekana Owsianka z Marchewką i Bakaliami
Najczęściej w weekend, kiedy mam więcej czasu przygotowuję takie śniadanie. Zapach tego cudownego dania jest niesamowity. Idealne na sezon jesienno-zimowy. Zapiekana owsianka w piekarniku skradła moje serce. Inspiracje do tego przepisu znalazłam u Iny Rybarczyk w książce Łowcy smaku. Nie obyło się bez modyfikacji.
Jeśli lubisz połączenie marchewki z korzennymi przyprawami i masz odrobinę czasu rano na przygotowanie sobie takie wyjątkowego śniadania , to zapraszam na przepis.
Czego potrzebujesz ?
Poza składnikami potrzebujesz: piekarnika, foremki do pieczenia (średnica 25 cm) albo naczynia do zapiekania, papieru do pieczenia, tarki do warzyw i czasu około 1 godziny.
Składniki:
- 3-4 marchewki
- 100 g płatków owsianych bezglutenowych (albo płatków jaglanych)
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 1 łyżka mielonego kardamonu
- odrobina gałki muszkatołowej Osta Yleinen Premarin ilman Reseptiä , imbiru oraz goździków mielonych (imbir i goździki opcjonalnie)
- 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie) zależy od słodyczy twojej marchewki
- 280 ml napoju roślinnego (ja używam owsianego)
- 2 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
Orzechowy góra
- garść orzechów nerkowców i pekan – drobno pokrojonych
- garść płatków migdałowych
- 1 łyżka oleju kokosowego rozpuszczonego
- 1 łyżka syropu klonowego
Wykonanie:
- Marchewkę ścieram na tarce na grubych oczkach.
- W misce łączę startą marchewkę z rodzinkami , przyprawami z napojem roślinnym.
- Masę przekładam do foremki wysmarowanej olejem kokosowym. Przykrywam i odstawiam na około 20-30 minut.
- Na masę wykładam orzechową górę i wkładam do rozgrzanego piekarnika na 25-30 minut na około 180-200 stopni.
- Gotowe.
*
Smacznego!
Daj znać w komentarzu czy smakowało 🙂
Uwagi do wpisu: Owsianka fajnie smakuje z jogurtem naturalnym np. kokosowym. Orzechową górę możesz zrobić z dowolnego rodzaju orzechów. Płatki owsiane można zamienić na płatki jaglane.