Chrupiący Chleb Gryczany Bez Glutenu Bez Mleka Bez Cukru Bez Jajek
09/28/2020
Eliminując gluten z diety w 2015 zrezygnowałam całkowicie z pieczywa na pewnie czas. I powiem Wam, że wcale mi go nie brakowało, aż do pewnego momentu. Z reguły jak mam ochotę na pieczywo piekę chleb gryczany z kaszy i wody, ale on ma specyficzny smak. Poszukując czegoś innego znalazłam ten przepis i jestem pod jego wrażeniem. Bardzo mi smakuje. Poznajcie składniki i wykonanie.
Poza składnikami potrzebujecie: czasu, piekarnika, wagi, foremki do pieczenia o długości 39 cm oraz papieru do wyłożenia foremki.
Składniki:
250 g mąki gryczanej
150 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki ryżowej
100 g zmielonych pestek dyni
2 łyżki łusek babki jajowatej
1 łyżka soli
1 łyżka miodu
30 g drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
550 ml ciepłej wody (nie za gorącej, aby nie zabić drożdży :))
Wykonanie:
W misce mieszam suche składniki, czyli mąki, sól, pestki dyni.
W wysokim naczyniu (u mnie 0,5 l kufel do piwa) umieszczam drożdże, dodaje miód, oliwkę i zalewam 300 ml wody. Dobrze mieszam. Przykrywam ściereczką i odstawiam 10 minut do momentu, aż drożdże zaczną pracować.
Łączę składniki suche z mokry. Dolewam brakujące 250 ml wody do miski i wyrabiam ciasto drożdżowe.
Ciasto przekładam do foremki, przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut. Nacinam wzorek na chlebie, aby zapobiec pęknięciu na środku chleba.
Wyrośnięte ciasto wstawiam do rozgrzanego 220 stopni piekarnika i piekę około 50 minut. Po 40 minutach pieczenia wyciągam chleb z formy i piekę jeszcze 10 minut.
Ta strona korzysta z ciasteczek bezglutenowych i bezlaktozowych oraz bezcukrowych, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie.
Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda