2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego albo 1 jajko (ja wolę wersje z jajkiem)
100 ml (około 3 duże łyżki) oleju kokosowego
słoiczek powideł śliwkowych około 420 gramowy
125 ml napoju roślinnego np. owsianego
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka octu jabłkowego
2 łyżki kakao albo karobu
1 łyżeczka przyprawy do piernika albo cynamon i kardamon
odrobina soli
Opcjonalnie, jeśli chcesz słodsze ciasto dodaj 2-3 łyżki ksylitolu do punktu numer 1
Wykonanie:
Mąki, skrobie, proszek do pieczenia, przyprawy i sól mieszam w dużej misce.
Do małego rondelka wlewam napój roślinny, olej kokosowy, 90% zawartości powideł śliwkowych i na małym ogniu podgrzewam. Do połączenia składników. Zdejmuję z ognia i odstawiam do ostygnięcia. Jeśli chcesz użyć siemienia to dodajesz do masy siemię lniane i dokładnie mieszasz. Ja preferuję wersję z jajkiem. Roztrzepane jajko dodaje do ostudzonej masy śliwkowej.
Łączę masę śliwkową z suchymi produktami z punktu 1. Dokładnie mieszam.
1 łyżeczkę sody zalewam octem jabłkowym. Uzyskaną pianę wlewam do masy i ponownie mieszam.
Masę przekładam do foremki 22 cm wyłożonej papierem.
Piekę w nagrzanym do 180 stopniach piekarniku przez 40-50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia, wyciągam ciasto, smaruję je 10% dżemu i ponownie wkładam do piekarnika. (Jeśli chcesz mieć grubszą polewę albo więcej zaopatrz się w większą ilość dżemu).
Ta strona korzysta z ciasteczek bezglutenowych i bezlaktozowych oraz bezcukrowych, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie.
Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda