DESERY

Piernik Śliwkowy BezGlutenowy

Składniki:

  • 150 g mąki bezglutenowej owsianej
  • 100 g mąki gryczanej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego albo 1 jajko (ja wolę wersje z jajkiem)
  • 100 ml (około 3 duże łyżki) oleju kokosowego
  • słoiczek powideł śliwkowych około 420 gramowy
  • 125 ml napoju roślinnego np. owsianego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 łyżki kakao albo karobu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika albo cynamon i kardamon
  • odrobina soli
  • Opcjonalnie jeśli chcesz słodsze ciasto dodaj 2-3 łyżki ksylitolu do punktu numer 1

Wykonanie:

  1. Mąki, skrobie, proszek do pieczenia, przyprawy i sól mieszam w dużej misce.
  2. Do małego rondelka wlewam napój roślinny, olej kokosowy, 90 % zawartości powideł śliwkowych i na małym ogniu podgrzewam. Do połączenia składników. Zdejmuję z ognia i odstawiam do ostygnięcia. Jeśli chcesz użyć siemienia to dodajesz do masy siemię lniane i dokładnie mieszasz. Ja preferuję wersję z jajkiem. Roztrzepane jajko dodaje do ostudzonej masy śliwkowej.
  3. Łączę masę śliwkową z suchymi produktami z punktu 1. Dokładnie mieszam.
  4. 1 łyżeczkę sody zalewam octem jabłkowym. Uzyskaną pianę wlewam do masy i ponownie mieszam.
  5. Masę przekładam do foremki 22 cm wyłożonej papierem.
  6. Piekę w nagrzanym do 180 stopniach piekarniku przez 40-50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia, wyciągam ciasto, smaruję je 10% dżemu i ponownie wkładam do piekarnika. (Jeśli chcesz mieć grubszą polewę, albo więcej zaopatrz się w większą ilość dżemu).
  7. Wystudzony piernik jest gotowy do zjedzenia.
Piernik śliwkowy

Smacznego !

Daj znać w komentarzu, czy smakowało 🙂