Piernik Śliwkowy BezGlutenowy
09/26/2020
Składniki:
- 150 g mąki bezglutenowej owsianej
- 100 g mąki gryczanej
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego albo 1 jajko (ja wolę wersje z jajkiem)
- 100 ml (około 3 duże łyżki) oleju kokosowego
- słoiczek powideł śliwkowych około 420 gramowy
- 125 ml napoju roślinnego np. owsianego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 2 łyżki kakao albo karobu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika albo cynamon i kardamon
- odrobina soli
- Opcjonalnie, jeśli chcesz słodsze ciasto dodaj 2-3 łyżki ksylitolu do punktu numer 1
Wykonanie:
- Mąki, skrobie, proszek do pieczenia, przyprawy i sól mieszam w dużej misce.
- Do małego rondelka wlewam napój roślinny, olej kokosowy, 90% zawartości powideł śliwkowych i na małym ogniu podgrzewam. Do połączenia składników. Zdejmuję z ognia i odstawiam do ostygnięcia. Jeśli chcesz użyć siemienia to dodajesz do masy siemię lniane i dokładnie mieszasz. Ja preferuję wersję z jajkiem. Roztrzepane jajko dodaje do ostudzonej masy śliwkowej.
- Łączę masę śliwkową z suchymi produktami z punktu 1. Dokładnie mieszam.
- 1 łyżeczkę sody zalewam octem jabłkowym. Uzyskaną pianę wlewam do masy i ponownie mieszam.
- Masę przekładam do foremki 22 cm wyłożonej papierem.
- Piekę w nagrzanym do 180 stopniach piekarniku przez 40-50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia, wyciągam ciasto, smaruję je 10% dżemu i ponownie wkładam do piekarnika. (Jeśli chcesz mieć grubszą polewę albo więcej zaopatrz się w większą ilość dżemu).
- Wystudzony piernik jest gotowy do zjedzenia.
Smacznego !
Daj znać w komentarzu, czy smakowało 🙂