Sezon na dynię już otwarty. Klasycznie rozpoczęty zupą dyniową, ale jak dynia waży 5 kg to trudno jeść tylko zupę. Z nadmiaru dyni zrobiłam purée dyniowe i tak oto zrodził się pomysł na grissini domowe.
Czego potrzebujemy ?
Poza składnikami , piekarnika, blachy, papieru do pieczenia, miski do wyrobienia ciasta, waga
Składniki:
300 g pure z dyni
5 łyżek mąki owsianej bezglutenowej*
3 łyżki mąki gryczanej
2 łyżki mąki ryżowej
3 łyżki oleju rzepakowego albo oleju kokosowego
1 łyżeczka soli
2 czubate łyżeczki mieszanki przypraw czubrica czerwona (sól Achat Clabel (Biaxin) en Ligne sans Ordonnance , papryka ostra, cząber, pomidor mielony, pieprz czarny, tymianek, rozmaryn)
Wykonanie:
Do miski dodaję gotowe purée z dyni , mąki, olej, przyprawy.
Wyrabiam ciasto aż będzie miało zwartą i gęstą konsystencję.
Odkrywam kawałki ciasta i formuję paluchy.
Piekę około 20 minut w piekarniku w 200°C.
Paluchy muszę mieć twardą skórkę i lekko sie zarumienić.
Gotowe.
Smacznego
Daj znać w komentarzu czy smakowało 🙂
*Mąkę owsianą można zamienić na mąkę orkiszową (uwaga zawiera gluten) i już wtedy nie będą bezglutenowe.
*Kompozycję przypraw również można modyfikować. U nas w domu króluje czubrica czerwona. Paluchy z jej dodatkiem są lekko ostre.