
Paluchy Chlebowe Dyniowe – Bezglutenowe Grissini
09/14/2020

Sezon na dynię już otwarty. Klasycznie rozpoczęty zupą dyniową, ale jak dynia waży 5 kg to trudno jeść tylko zupę. Z nadmiaru dyni zrobiłam purée dyniowe i tak oto zrodził się pomysł na Grissini domowe.
Czego potrzebujemy ?
Poza składnikami, piekarnika, blachy, papieru do pieczenia, miski do wyrobienia ciasta, waga
Składniki:
- 300 g pure z dyni
- 5 łyżek mąki owsianej bezglutenowej*
- 3 łyżki mąki gryczanej
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 3 łyżki oleju rzepakowego albo oleju kokosowego
- 1 łyżeczka soli
- 2 czubate łyżeczki mieszanki przypraw czubryca czerwona, papryka ostra, cząber, pomidor mielony, pieprz czarny, tymianek, rozmaryn)
Wykonanie:
- Do miski dodaję gotowe purée z dyni , mąki, olej, przyprawy.
- Wyrabiam ciasto aż będzie miało zwartą i gęstą konsystencję.
- Odkrywam kawałki ciasta i formuję paluchy.
- Piekę około 20 minut w piekarniku w 200°C.
- Paluchy muszę mieć twardą skórkę i lekko sie zarumienić.
- Gotowe.
Smacznego
Daj znać w komentarzu czy smakowało 🙂
*Mąkę owsianą można zamienić na mąkę orkiszową (uwaga zawiera gluten) i już wtedy nie będą bezglutenowe.
*Kompozycję przypraw również można modyfikować. U nas w domu króluje czubrica czerwona. Paluchy z jej dodatkiem są lekko ostre.


Poprzedni
Krem z Brokuła z Kaszą Jaglaną
Zobacz również

Jabłecznik Jaglany Bez Mąki Bez Masła Bez Jaj i Bez Cukru
10/18/2020
Chrupiący Chleb Gryczany Bez Glutenu Bez Mleka Bez Cukru Bez Jajek
09/28/2020