COŚ CHRUPIĄCEGO

Paluchy Chlebowe Dyniowe – Bezglutenowe Grissini

Sezon na dynię już otwarty. Klasycznie rozpoczęty zupą dyniową, ale jak dynia waży 5 kg to trudno jeść tylko zupę. Z nadmiaru dyni zrobiłam purée dyniowe i tak oto zrodził się pomysł na Grissini domowe.

Czego potrzebujemy ?

Poza składnikami, piekarnika, blachy, papieru do pieczenia, miski do wyrobienia ciasta, waga

Składniki:

  • 300 g pure z dyni
  • 5 łyżek mąki owsianej bezglutenowej*
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego albo oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 czubate łyżeczki mieszanki przypraw czubryca czerwona, papryka ostra, cząber, pomidor mielony, pieprz czarny, tymianek, rozmaryn)

Wykonanie:

  1. Do miski dodaję gotowe purée z dyni , mąki, olej, przyprawy.
  2. Wyrabiam ciasto aż będzie miało zwartą i gęstą konsystencję.
  3. Odkrywam kawałki ciasta i formuję paluchy.
  4. Piekę około 20 minut w piekarniku w 200°C.
  5. Paluchy muszę mieć twardą skórkę i lekko sie zarumienić.
  6. Gotowe.

Smacznego

Daj znać w komentarzu czy smakowało 🙂

*Mąkę owsianą można zamienić na mąkę orkiszową (uwaga zawiera gluten) i już wtedy nie będą bezglutenowe.

*Kompozycję przypraw również można modyfikować. U nas w domu króluje czubrica czerwona. Paluchy z jej dodatkiem są lekko ostre.