krem z brokuła
ZUPA KREM

Krem z Brokuła z Kaszą Jaglaną

Lubię połączenie brokuła i kaszy jaglanej, gdyż mają silne właściwości alkalizujące nasze organizm. Równowaga kwasowo-zasadowa jest ogromnie ważna dla prawidłowego funcjonowania naszego ciała.

Krem z brokuła najlepiej smakuje mi na bulionie mięsnym w szczególności na rosole z kaczki. Ale to nie oznacza, że nie możesz go zrobić na wodzie, albo na innym bulionie np. warzywnym. Nie przynudzając przechodzimy do przepisu.

Czego potrzebujemy ?

Poza składnikami to chyba garnek 2,5 litrowy.

Składniki:

  • 1 duży brokuł
  • 1 duży ziemniak
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • rosół z kaczki/ bulion warzywny/ rosół około 1.5-2 litra
  • przyprawy: 1 łyżka majeranku, curry, kurkumy, oraz szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 kostka małego kuzu*, aby zagęścić zupę
  • kasza jaglana ugotowana u mnie 1 szklanka, ale tutaj wg uznawania
  • opcjonalnie można dodać do zupy prażone płatki migdałow

Wykonanie:

  1. Umyty brokuł dzielę na różyczki. Ziemniaka kroje w kostkę.
  2. Cebule i czosnek kroję w piórka.
  3. W garnku 2,5 litrowym roztapiam masło klarowane, podsmażam cebulkę i czosnek, dodaje przyprawy, bez gałki muszkatułowej.
  4. Dodaję brokuł i ziemniak, kuzu zalewam ciepłym bulionem z kaczki.
  5. Gotuje do momentu aż warzywa będą miękkie około 15 -20 minut.
  6. Blenduję i dodaję gałkę i ugotowana kaszę.
  7. Gotowe.

*Kuzu (kudzu bądź opornik łatkowaty) to jadalna roślina pnąca, należąca do rzędu strąkowców, dziko porastająca przede wszystkim tereny Azji – głównie w Chinach, Korei i Japonii,  ale również w okołozwrotnikowych regionach Ameryki.

Dzięki ogromnej zawartość skrobi, bogatej w minerały (tj. wapń, żelazo, fosfor) oraz w czynne związki izoflawonoidowe, ma zastosowanie zarówno w medycynie konwencjonej jak i niekonwencjonalnej. Generalnie to taki super food. Polecam! Zapoznanie się z nim, gdyż ma ogrom cennych właściwości.

Kuzu można kupić, przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością, u zielarzy jak również w sklepach internetowych.

Smacznego

Daj znać w komentarzu czy smakowało 🙂