DESERY,  OBIADY

Knedle Jaglane ze Śliwkami w Sosie Śliwkowo-Daktylowym

Smak dzieciństwa. Pyszne kuleczki i słodką śliwką węgierką. Oj tak. Lubię to. Odkrycie knedli jaglanych świetnie uzupełnia mi ten smak z dzieciństwa. Tym bardziej że pszenica używana w klasycznych knedlach została zamieniona na pyszną i zdrową kaszę jaglaną , którą kocham.

Mam dla Was dwa przepisy. Jeden, który używam od 2017 roku znaleziony w Kolorowej Kuchni Roślinnej Magdy Gembackiej i świeżutki i nowiutki, który otrzymałam w newsletterze od Edyty przy Zielonym Stole.

Przepis nr 1 Knedle jaglano-gryczane

Knedla nadziewam zawsze śliwkami i dodatkowo robię sos śliwkowo-daktyklowy do polania 🙂

Czego potrzebujesz ?

Czasu na ugotowanie kasz, wystudzenie, i schłodzenie ciasta około 30 minut

Blender

Garnek do ugotowania kaszy

Wagę

Wrzątek do zalania daktyli

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 60 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej albo mąki z tapioki
  • śliwki min. 20 sztuk
  • cynamon, kardamon
  • cukier kokosowy
  • daktyle kilka sztuk

Wykonanie:

  1. Odważone kaszę płuczę we wrzątku, a następnie gotuję około 20 minut.
  2. Ugotowane cieple kasze blenduję z dodatkiem mąki ziemniaczanej na gładko. Odstawiam ciasto do wystudzenia i wstawiam na 15 minut do lodówki, aby podczas lepienia knedli mniej przyklejało się do rąk.
  3. Z gotowego ciasta formuje kuleczki. Każdą z nich spłaszczam na dłoni i wkładam połowę śliwki, oprószaną cynamonem i cukrem kokosowym (opcjonalnie), zawijam i formuje kuleczki.
  4. Przygotowane knedle wrzucam do gotującej się wody.
  5. Gotuję 3-5 minut. Gdy wypłyną na wierzch, wyciągam i podaje z sosem śliwkowo-daktylowym.
  6. Gotowe.

Sos daktykowo-śliwkowy:

  1. Do pojemnika od blendera wrzucam daktyle (8-9 sztuk) zalewam wrzątkiem, aż zmiękną (około 20 minut) – to robię w czasie gotowania się kaszy.
  2. Odciskam daktyle z wody i miksuje ze śliwką, cynamonem i kardamonem. Jeśli sos jest za gęsty dodaje wodę.
  3. Zblendowany sos podgrzewam przed podaniem.

Przepis nr 2 Knedle jaglane z mąką ryżową

Przepis ten też jest fajny. Jeśli, ktoś nie lubi kaszy gryczanej i chce mieć knedle bezglutenowa to jest super.

Składniki:

  • 180 g suchej kaszy jaglanej albo 2,5 szklanki ugotowanej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • śliwki
  • cynamon
  • cukier kokosowy

Wykonanie:

  1. Kaszę bardzo dobrze płuczę przed ugotowaniem, a następnie gotuję.
  2. Ugotowaną, ciepłą kaszę blenduję na gładko. Czekam chwilę , aż przestygnie i dodaję jajko i pozostałe mąki.
  3. Wyrabiam ciasto na początku blenderem, a potem ręką.
  4. Formuje kuleczki, wkładam połówkę śliwki z cynamonem.
  5. Przygotowanie knedle, wrzucam na gorącą wodę i gotuje około 5 minut.
  6. Podaję z ciepłym sosem daktylowym.
  7. Z tych proporcji wyszło mi 6 dużych knedli.
Bezglutenowe knedle ze śliwkami

Smacznego!

Daj znać w komentarzu czy smakowało 🙂