Knedle Jaglane ze Śliwkami w Sosie Śliwkowo-Daktylowym
Smak dzieciństwa. Pyszne kuleczki i słodką śliwką węgierką. Oj tak. Lubię to. Odkrycie knedli jaglanych świetnie uzupełnia mi ten smak z dzieciństwa. Tym bardziej że pszenica używana w klasycznych knedlach została zamieniona na pyszną i zdrową kaszę jaglaną , którą kocham.
Mam dla Was dwa przepisy. Jeden, który używam od 2017 roku znaleziony w Kolorowej Kuchni Roślinnej Magdy Gembackiej i świeżutki i nowiutki, który otrzymałam w newsletterze od Edyty przy Zielonym Stole.
Przepis nr 1 Knedle jaglano-gryczane
Knedla nadziewam zawsze śliwkami i dodatkowo robię sos śliwkowo-daktyklowy do polania 🙂
Czego potrzebujesz ?
Czasu na ugotowanie kasz, wystudzenie, i schłodzenie ciasta około 30 minut
Blender
Garnek do ugotowania kaszy
Wagę
Wrzątek do zalania daktyli
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej
- 60 g kaszy gryczanej niepalonej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej albo mąki z tapioki
- śliwki min. 20 sztuk
- cynamon, kardamon
- cukier kokosowy
- daktyle kilka sztuk
Wykonanie:
- Odważone kaszę płuczę we wrzątku, a następnie gotuję około 20 minut.
- Ugotowane cieple kasze blenduję z dodatkiem mąki ziemniaczanej na gładko. Odstawiam ciasto do wystudzenia i wstawiam na 15 minut do lodówki, aby podczas lepienia knedli mniej przyklejało się do rąk.
- Z gotowego ciasta formuje kuleczki. Każdą z nich spłaszczam na dłoni i wkładam połowę śliwki, oprószaną cynamonem i cukrem kokosowym (opcjonalnie), zawijam i formuje kuleczki.
- Przygotowane knedle wrzucam do gotującej się wody.
- Gotuję 3-5 minut. Gdy wypłyną na wierzch, wyciągam i podaje z sosem śliwkowo-daktylowym.
- Gotowe.
Sos daktykowo-śliwkowy:
- Do pojemnika od blendera wrzucam daktyle (8-9 sztuk) zalewam wrzątkiem, aż zmiękną (około 20 minut) – to robię w czasie gotowania się kaszy.
- Odciskam daktyle z wody i miksuje ze śliwką, cynamonem i kardamonem. Jeśli sos jest za gęsty dodaje wodę.
- Zblendowany sos podgrzewam przed podaniem.
Przepis nr 2 Knedle jaglane z mąką ryżową
Przepis ten też jest fajny. Jeśli, ktoś nie lubi kaszy gryczanej i chce mieć knedle bezglutenowa to jest super.
Składniki:
- 180 g suchej kaszy jaglanej albo 2,5 szklanki ugotowanej
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- śliwki
- cynamon
- cukier kokosowy
Wykonanie:
- Kaszę bardzo dobrze płuczę przed ugotowaniem, a następnie gotuję.
- Ugotowaną, ciepłą kaszę blenduję na gładko. Czekam chwilę , aż przestygnie i dodaję jajko i pozostałe mąki.
- Wyrabiam ciasto na początku blenderem, a potem ręką.
- Formuje kuleczki, wkładam połówkę śliwki z cynamonem.
- Przygotowanie knedle, wrzucam na gorącą wodę i gotuje około 5 minut.
- Podaję z ciepłym sosem daktylowym.
- Z tych proporcji wyszło mi 6 dużych knedli.
Smacznego!
Daj znać w komentarzu czy smakowało 🙂