COŚ CHRUPIĄCEGO

Paluchy Chlebowe z Rozmarynem – Grissini domowe

Coś bezglutenowego i chrupiącego. Oj tak. Lubię takie rzeczy. Przepis na Grissini, czyli takie paluchy chlebowe, znalazłam na Instagramie u @bezglutenowego taty. Przepis jest świetny. Nic nie zmieniam, wpisuje go co do mojego przepiśnika na stałe.

Czego potrzebujemy:

Poza składnikami

Piekarnik, blacha, papier do pieczenia

Miska do wyrobienia ciasta

15 minut + czas pieczenia 15 minut

Składniki:

  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki jaglanej
  • 20 g mąki z cieciorki
  • 10 g łupiny babki jajowatej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka rozmarynu
  • 150 ml wody

Wykonanie:

  1. Do miski odważam mąki i łącze z pozostałymi składnikami.
  2. Wyrobione ciasto odstawiam na 15 minut.
  3. W tym czasie rozgrzewam piekarnik i blachę.
  4. Formuję z ciasta paluchy i układam na gorącą blachę.
  5. Piekę w piekarniku rozgrzanym na 210 stopni przez 15 minut, aż się zarumienią.
  6. Gotowe.

Polecam zrobić podwójną ilość.

Smacznego!

Daj znać w komentarzu czy smakowały 🙂