Paluchy Chlebowe z Rozmarynem – Grissini domowe
08/27/2020
Coś bezglutenowego i chrupiącego. Oj tak. Lubię takie rzeczy. Przepis na Grissini, czyli takie paluchy chlebowe, znalazłam na Instagramie u @bezglutenowego taty. Przepis jest świetny. Nic nie zmieniam, wpisuje go co do mojego przepiśnika na stałe.
Czego potrzebujemy:
Poza składnikami
Piekarnik, blacha, papier do pieczenia
Miska do wyrobienia ciasta
15 minut + czas pieczenia 15 minut
Składniki:
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 60 g mąki ryżowej
- 50 g mąki jaglanej
- 20 g mąki z cieciorki
- 10 g łupiny babki jajowatej
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka rozmarynu
- 150 ml wody
Wykonanie:
- Do miski odważam mąki i łącze z pozostałymi składnikami.
- Wyrobione ciasto odstawiam na 15 minut.
- W tym czasie rozgrzewam piekarnik i blachę.
- Formuję z ciasta paluchy i układam na gorącą blachę.
- Piekę w piekarniku rozgrzanym na 210 stopni przez 15 minut, aż się zarumienią.
- Gotowe.
Polecam zrobić podwójną ilość.
Smacznego!
Daj znać w komentarzu czy smakowały 🙂