OBIADY

Pieczona Papryka Faszerowana Na Dwa Sposoby

Przepisem na pieczoną papryką zainspirowałam się od Marka Zaremby. Danie to naprawę szybko się robi. W dzisiejszym wpisie dwie propozycję. Wersja z mięsem oraz wersja bezmięsna z jajkiem przepiórczym. Spokojnie jajko przepiórcze można zastąpić zwykłym. Ciekawa jestem, który przepis wybierasz ? 🙂 Ja lubię oba.

Papryka faszerowana komosą ryżową z mięsem mielonym i cukinią z prażoną ciecierzycą

Czego potrzebujesz ?

  • poza składnikami
  • patelni
  • piekarnika
  • blaszki do pieczenia
  • papier do pieczenia

Składniki:

  • 3 duże papryki
  • 100 g ugotowanej komosy ryżowej
  • 80 g filetu z kurczaka albo indyka mielonego
  • 1 średnia cukinia
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego albo masła klarowanego, albo oleju kokosowego
  • przyprawy: sol, pieprz, czubryca zielona, tymianek, majeranek
  • 100 g ciecierzycy ugotowanej + przyprawy (czubryca czerwona)

Wykonanie:

  1. Paprykę przecinam wzdłuż i dreluje pestki. Doprawiam solą.
  2. Wstawiam na blaszce wyłożonej papierem do rozgrzanego piekarnika do 180 C na 10 min, tak aby lekko zmiękła.
  3. Przygotowuję farsz: cebulę i cukinie kroję w kostkę.
  4. Na rozgrzanej patelni podsmażam cebulę, dodaje przyprawy, mięso, cukinię.
  5. Podsmażam, stale mieszając.
  6. Dodaję ugotowaną komosę ryżową i przesmażam wszystko razem.
  7. Do papryk nakładam farsz i wkładam do piekarnika na kolejne 10 minut.
  8. Gotowe. Podaję z prażoną ciecierzycą.

Prażona ciecierzyca:

  1. Ugotowaną ciecierzycę obtaczam w czubricy czerwonej (około 2 łyżeczki) z odrobiną oleju rzepakowego
  2. Tak przyprawioną ciecierzycę, układam na papierze do pieczenia i wsuwam do piekarnika na 15-20 minut/200 stopni. Aż cieciorka się zarumieni
Papryczki z cieciorką gotowe do zjedzenia

Papryka faszerowana z kaszą gryczaną paloną i cukinią i jajkiem przepiórczym

Składniki:

  • 2-3 papryki
  • 1 szklana ugotowanej kaszy gryczanej palonej
  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżki oleju rzepakowego tłocznego na zimno albo innego tłuszczu
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 jajka przepiórcze
  • przyprawy: tymianek, kurkuma, majeranek oregano, sól

Wykonanie:

  1. Papryki przecinam wzdłuż i dreluję pestki
  2. Wstawiam na blaszce wyłożonej papierem do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 min, tak aby lekko zmiękła
  3. Cukinie kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany olej na patelnie Podsmażam chwilę
  4. Dodaję przyprawy i utarty czosnek, mieszam
  5. Po 2 minutach wrzucam kaszę gryczaną, przesmażam
  6. Gotowy farsz przekładam do papryk
  7. Wbijam jajka przepiórcze i wkładam do piekarnika na kolejne 10 min, aż jajka się zetną na 180 stopni
  8. Dekoruję pietruszką i gotowe

Smacznego!

Daj znać w komentarzu czy smakowało 🙂 Którą wersję wybierasz z komosą, czy z kaszą gryczaną?