
Pieczona Papryka Faszerowana Na Dwa Sposoby
08/24/2020

Papryczki z cieciorką gotowe do zjedzenia

Przepisem na pieczoną papryką zainspirowałam się od Marka Zaremby. Danie to naprawę szybko się robi. W dzisiejszym wpisie dwie propozycję. Wersja z mięsem oraz wersja bezmięsna z jajkiem przepiórczym. Spokojnie jajko przepiórcze można zastąpić zwykłym. Ciekawa jestem, który przepis wybierasz ? 🙂 Ja lubię oba.
Papryka faszerowana komosą ryżową z mięsem mielonym i cukinią z prażoną ciecierzycą
Czego potrzebujesz ?
- poza składnikami
- patelni
- piekarnika
- blaszki do pieczenia
- papier do pieczenia
Składniki:
- 3 duże papryki
- 100 g ugotowanej komosy ryżowej
- 80 g filetu z kurczaka albo indyka mielonego
- 1 średnia cukinia
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego albo masła klarowanego, albo oleju kokosowego
- przyprawy: sol, pieprz, czubryca zielona, tymianek, majeranek
- 100 g ciecierzycy ugotowanej + przyprawy (czubryca czerwona)
Wykonanie:
- Paprykę przecinam wzdłuż i dreluje pestki. Doprawiam solą.
- Wstawiam na blaszce wyłożonej papierem do rozgrzanego piekarnika do 180 C na 10 min, tak aby lekko zmiękła.
- Przygotowuję farsz: cebulę i cukinie kroję w kostkę.
- Na rozgrzanej patelni podsmażam cebulę, dodaje przyprawy, mięso, cukinię.
- Podsmażam , stale mieszając.
- Dodaję ugotowaną komosę ryżową i przesmażam wszystko razem.
- Do papryk nakładam farsz i wkładam do piekarnika na kolejne 10 minut.
- Gotowe. Podaję z prażoną ciecierzycą.
Prażona ciecierzyca:
- Ugotowaną ciecierzycę obtaczam w czubricy czerwonej (około 2 łyżeczki) z odrobiną oleju rzepakowego
- Tak przyprawioną ciecierzycę , układam na papierze do pieczenia i wsuwam do piekarnika na 15-20 minut/200 stopni. Aż cieciorka się zarumieni

Papryka faszerowana z kaszą gryczaną paloną i cukinią i jajkiem przepiórczym
Składniki:
- 2-3 papryki
- 1 szklana ugotowanej kaszy gryczanej palonej
- 1 mała cukinia
- 2 łyżki oleju rzepakowego tłocznego na zimno albo innego tłuszczu
- 1 ząbek czosnku
- 4 jajka przepiórcze
- przyprawy: tymianek, kurkuma, majeranek oregano, sól
Wykonanie:
- Papryki przecinam wzdłuż i dreluję pestki
- Wstawiam na blaszce wyłożonej papierem do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 min, tak aby lekko zmiękła
- Cukinie kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany olej na patelnie Podsmażam chwilę
- Dodaję przyprawy i utarty czosnek, mieszam
- Po 2 minutach wrzucam kaszę gryczaną, przesmażam
- Gotowy farsz przekładam do papryk
- Wbijam jajka przepiórcze i wkładam do piekarnika na kolejne 10 min, aż jajka się zetną na 180 stopni
- Dekoruję pietruszką i gotowe
Smacznego!
Daj znać w komentarzu czy smakowało 🙂 Którą wersję wybierasz z komosą, czy z kaszą gryczaną?

Zobacz również

Chrupiący Chleb Gryczany Bez Glutenu Bez Mleka Bez Cukru Bez Jajek
09/28/2020
Gulasz z cukinii, selera naciowego, szpinaku i pomidorów z czarną fasolą
10/12/2020