Krem z Żółtej Cukinii z prażoną ciecierzycą
Co różni zieloną cukinię od żółtej?
Odmiana żółta charakteryzuje się delikatniejszym smakiem.
Uwielbiam kolor żółty.
Bardzo fajnie podbija smak zupy uprażona w piekarniku ciecierzyca w pikantnych przyprawach.
Cukinia co warto o niej wiedzieć?
Warzywo jest źródłem witaminy A, odpowiedzialnej za dobry wzrok i utrzymanie odporności organizmu.
Ponadto zawiera też witaminę B, dzięki której pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, a także mózgu.
Dodatkowo zawiera witaminę C (34.1 mg/100 g), która odpowiada za przyswajanie żelaza, kondycję dziąseł i zębów oraz rozwój i regenerację tkanek.
Cukinia polecana jest w diecie przeciwnowotworowej, zapobiega występowaniu raka żołądka, wątroby czy jelit. Warzywo charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, przez co zalecane jest dla osób cierpiących na cukrzycę*.
Co ciekawe!
Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia.
Kończąc ten krótki wstęp, przechodzimy do przepisu!
Czego potrzebujesz?
Poza składnikami
Piekarnika
Blaszki do pieczenia
Papier do pieczenia
Garnek około 2,5 l- 3 litrowy
Składniki:
- 2 duże żółte cukinie
- 1 cebula średnia wielkość
- bulion warzywny/rosół około 2 l
- 3 średnie marchewki
- 2 malutkie pietruszki
- mały seler
- 1 łyżka masła klarowanego, odrobina oleju rzepakowego do obtoczenia ciecierzycy
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- Przyprawy do zupy: kurkuma, sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej
- Przyprawy do ciecierzycy: czubrica czerwona (sól, papryka ostra, cząber, pomidor mielony, pieprz czarny, tymianek, rozmaryn)
- Kilka listków świeżej pietruszki
Wykonanie:
- Obieram cukinię ze skórki, kroję w kostkę. Cebulę kroję w piórka.
- Do garnka wrzucam łyżkę masła klarowanego i cebulę. Podsmażam chwilę. Dodaję kurkumę.
- Wrzucam cukinię, pozostałe warzywa (marchewkę, seler, pietruszka). W moim przepisie użyłam ugotowanych z bulionu.
- Zalewam bulionem i gotuję, aż cukinia zmięknie (około 15-20 minut).
- Doprawiam solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
- Blenduję ugotowane warzywa na zupę krem.
- Nastawiam piekarnik na 200 stopni.
- Ciecierzycę obtaczam w czubricy czerwonej (około 2 łyżeczki) z odrobiną oleju rzepakowego.
- Tak przyprawioną ciecierzycę, układam na papierze do pieczenia i wsuwam do piekarnika na 15-20 minut/200 stopni. Aż cieciorka się zarumieni.
- Zupę podaję z prażoną ciecierzycą i posiekaną pietruszką. 🙂
Smacznego!
Daj znać w komentarzu czy smakowało 🙂
*Źródło informacji o cukinii: https://www.garneczki.pl/blog/cukinia-zolta-a-zielona/ oraz https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii-aa-qtQf-6RgX-5xmE.html