ZUPA KREM

Krem z Żółtej Cukinii z prażoną ciecierzycą

Co różni zieloną cukinię od żółtej?

Odmiana żółta charakteryzuje się delikatniejszym smakiem.

Uwielbiam kolor żółty.

Bardzo fajnie podbija smak zupy uprażona w piekarniku ciecierzyca w pikantnych przyprawach.

Cukinia co warto o niej wiedzieć?

Warzywo jest źródłem witaminy A, odpowiedzialnej za dobry wzrok i utrzymanie odporności organizmu.

Ponadto zawiera też witaminę B, dzięki której pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, a także mózgu. 

Dodatkowo zawiera witaminę C (34.1 mg/100 g), która odpowiada za przyswajanie żelaza, kondycję dziąseł i zębów oraz rozwój i regenerację tkanek. 

Cukinia polecana jest w diecie przeciwnowotworowej, zapobiega występowaniu raka żołądka, wątroby czy jelit. Warzywo charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, przez co zalecane jest dla osób cierpiących na cukrzycę*.

Co ciekawe!

Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia.

Kończąc ten krótki wstęp, przechodzimy do przepisu!

Czego potrzebujesz?

Poza składnikami

Piekarnika

Blaszki do pieczenia

Papier do pieczenia

Garnek około 2,5 l- 3 litrowy

Składniki:

  • 2 duże żółte cukinie
  • 1 cebula średnia wielkość
  • bulion warzywny/rosół około 2 l
  • 3 średnie marchewki
  • 2 malutkie pietruszki
  • mały seler
  • 1 łyżka masła klarowanego, odrobina oleju rzepakowego do obtoczenia ciecierzycy
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • Przyprawy do zupy: kurkuma, sól, pieprz, odrobina gałki muszkatułowej
  • Przyprawy do ciecierzycy: czubrica czerwona (sól, papryka ostra, cząber, pomidor mielony, pieprz czarny, tymianek, rozmaryn)
  • Kilka listków świeżej pietruszki
Warzywa, na których gotowałam wywar 🙂 Nie użyłam pora.

Wykonanie:

  1. Obieram cukinię ze skórki, kroję w kostkę. Cebulę kroję w piórka.
  2. Do garnka wrzucam łyżkę masła klarowanego i cebulę. Podsmażam chwilę. Dodaję kurkumę.
  3. Wrzucam cukinię, pozostałe warzywa (marchewkę, seler, pietruszka). W moim przepisie użyłam ugotowanych z bulionu.
  4. Zalewam bulionem i gotuję, aż cukinia zmięknie (około 15-20 minut).
  5. Doprawiam solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
  6. Blenduję ugotowane warzywa na zupę krem.
  7. Nastawiam piekarnik na 200 stopni.
  8. Ciecierzycę obtaczam w czubricy czerwonej (około 2 łyżeczki) z odrobiną oleju rzepakowego.
  9. Tak przyprawioną ciecierzycę, układam na papierze do pieczenia i wsuwam do piekarnika na 15-20 minut/200 stopni. Aż cieciorka się zarumieni.
  10. Zupę podaję z prażoną ciecierzycą i posiekaną pietruszką. 🙂
krem z zółtej cukini
Gotowa zupka krem 🙂

Smacznego!

Daj znać w komentarzu czy smakowało 🙂

*Źródło informacji o cukinii: https://www.garneczki.pl/blog/cukinia-zolta-a-zielona/ oraz https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii-aa-qtQf-6RgX-5xmE.html