CHLEBY

„Keks” z ziarenek albo chlebek z ziaren – Bez Drożdży Bez Zakwasu Bez Mąki. Poznajcie Mój Ulubiony

chlebzziarnek
Ziarna dają siłę 🙂

Chlebek z ziarenek przenigdy nie zastąpi normalnego chleba, ale za to jest świetnym w smaku i na pewno warto go zrobić. Testowałam sporo kombinacji różnych ziaren i dzisiaj podzielę się moim ulubionym przepisem.

Czego potrzebujesz ?

Poza składnikami

Foremki 20 cm x 11 cm małej

Czasu

Piekarnika

Składniki:

  • 160 g płatków owsianych (ja używam bezglutenowych, czeskiej firmy)
  • 60-70 g posiekanych orzechów (ja użyłam migdałów 70%, laskowych 20% oraz nerkowca 10%)
  • 150 g ziaren słonecznika
  • 3 łyżki nasion chia
  • 4 łyżki nasion siemienia lnianego
  • 4 śliwki suszone pokrojone w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • 300 ml ciepłej wody* (dolewam stopniowo tak, by ziarna ją całą wchłonęły, by nie było nadmiaru płyn)

Wykonanie:

  1. Do dużej miski odmierzam suche składniki: płatki owsiane, orzechy, słonecznik, nasionka chia, siemię lniane, sól.
  2. Starannie mieszam.
  3. W drugim naczyniu umieszczam wodę, miód, olej kokosowy i mieszam do rozpuszczenia.
  4. Do miski z suchą masą, przelewam wodę z dodatkami. Starannie mieszam, aby wszystkie składniki się dobrze wymieszały.
  5. Ciasto przekładam do wytłuszczonej foremki i mocno ubijam. Wyrównuję od góry, po czym szczelnie przykrywam i odstawiam w temperaturze pokojowej na noc. Minimalny czas odstawienia to 3 h.
  6. Po czasie inkubacji rozgrzewam piekarnik na 180/200 stopni.
  7. Zdejmuję folię i wstawiam keks do rozgrzanego piekarnika.
  8. Po 20 minutach wyciągam blachę z piekarnika i wyciągam chlebek z foremki i ponownie wstawiam do dalszego pieczenia przez około 30 minut.
  9. Upieczony keks studzę przez kilka godzin. W przeciwnym wypadku chlebek się rozpadnie.
  10. Zachowanie czasu stygnięcia jest istotne, dzięki temu nie kruszy się podczas krojenia.

Smacznego !

Daj znać w komentarzu, czy Ci smakował 🙂