„Keks” z ziarenek albo chlebek z ziaren – Bez Drożdży Bez Zakwasu Bez Mąki. Poznajcie Mój Ulubiony
08/10/2020
Chlebek z ziarenek przenigdy nie zastąpi normalnego chleba, ale za to jest świetnym w smaku i na pewno warto go zrobić. Testowałam sporo kombinacji różnych ziaren i dzisiaj podzielę się moim ulubionym przepisem.
Czego potrzebujesz ?
Poza składnikami
Foremki 20 cm x 11 cm małej
Czasu
Piekarnika
Składniki:
- 160 g płatków owsianych (ja używam bezglutenowych, czeskiej firmy)
- 60-70 g posiekanych orzechów (ja użyłam migdałów 70%, laskowych 20% oraz nerkowca 10%)
- 150 g ziaren słonecznika
- 3 łyżki nasion chia
- 4 łyżki nasion siemienia lnianego
- 4 śliwki suszone pokrojone w drobną kostkę
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki płynnego oleju kokosowego
- 300 ml ciepłej wody* (dolewam stopniowo tak, by ziarna ją całą wchłonęły, by nie było nadmiaru płyn)
Wykonanie:
- Do dużej miski odmierzam suche składniki: płatki owsiane, orzechy, słonecznik, nasionka chia, siemię lniane, sól.
- Starannie mieszam.
- W drugim naczyniu umieszczam wodę, miód, olej kokosowy i mieszam do rozpuszczenia.
- Do miski z suchą masą, przelewam wodę z dodatkami. Starannie mieszam, aby wszystkie składniki się dobrze wymieszały.
- Ciasto przekładam do wytłuszczonej foremki i mocno ubijam. Wyrównuję od góry, po czym szczelnie przykrywam i odstawiam w temperaturze pokojowej na noc. Minimalny czas odstawienia to 3 h.
- Po czasie inkubacji rozgrzewam piekarnik na 180/200 stopni.
- Zdejmuję folię i wstawiam keks do rozgrzanego piekarnika.
- Po 20 minutach wyciągam blachę z piekarnika i wyciągam chlebek z foremki i ponownie wstawiam do dalszego pieczenia przez około 30 minut.
- Upieczony keks studzę przez kilka godzin. W przeciwnym wypadku chlebek się rozpadnie.
- Zachowanie czasu stygnięcia jest istotne, dzięki temu nie kruszy się podczas krojenia.
Smacznego !
Daj znać w komentarzu, czy Ci smakował 🙂