“Keks” z ziarenek albo chlebek z ziaren – Bez Drożdży Bez Zakwasu Bez Mąki. Poznajcie Mój Ulubiony
08/10/2020
Ziarna dają siłę 🙂
Chlebek z ziarenek przenigdy nie zastąpi normalnego chleba, ale za to jest świetnym w smaku i na pewno warto go zrobić. Testowałam sporo kombinacji różnych ziaren i dzisiaj podzielę się moim ulubionym przepisem.
Czego potrzebujesz ?
Poza składnikami
Foremki 20 cm x 11 cm małej
Czasu
Piekarnika
Składniki:
160 g płatków owsianych (ja używam bezglutenowych, czeskiej firmy)
60-70 g posiekanych orzechów (ja użyłam migdałów 70%, laskowych 20% oraz nerkowca 10%)
150 g ziaren słonecznika
3 łyżki nasion chia
4 łyżki nasion siemienia lnianego
4 śliwki suszone pokrojone w drobną kostkę
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
3 łyżki płynnego oleju kokosowego
300 ml ciepłej wody* (dolewam stopniowo tak, by ziarna ją całą wchłonęły, by nie było nadmiaru płyn)
Wykonanie:
Do dużej miski odmierzam suche składniki: płatki owsiane, orzechy, słonecznik, nasionka chia, siemię lniane, sól.
Starannie mieszam.
W drugim naczyniu umieszczam wodę, miód, olej kokosowy i mieszam do rozpuszczenia.
Do miski z suchą masą, przelewam wodę z dodatkami. Starannie mieszam, aby wszystkie składniki się dobrze wymieszały.
Ciasto przekładam do wytłuszczonej foremki i mocno ubijam. Wyrównuję od góry, po czym szczelnie przykrywam i odstawiam w temperaturze pokojowej na noc. Minimalny czas odstawienia to 3 h.
Po czasie inkubacji rozgrzewam piekarnik na 180/200 stopni.
Zdejmuję folię i wstawiam keks do rozgrzanego piekarnika.
Po 20 minutach wyciągam blachę z piekarnika i wyciągam chlebek z foremki i ponownie wstawiam do dalszego pieczenia przez około 30 minut.
Upieczony keks studzę przez kilka godzin. W przeciwnym wypadku chlebek się rozpadnie.
Zachowanie czasu stygnięcia jest istotne, dzięki temu nie kruszy się podczas krojenia.