DESERY

Tarta z Musem Jarmużowym Bez Pieczenia

Uwielbiam ciasta bez pieczenia.

Super jak ciasto można jeść bez wyrzutów sumienia, bo jest Bez Cukru, Bez Laktozy i Bez Glutenu w gratisie bardzo odżywcze i bogate w witaminy i błonnik.

Takie cudowności można znaleźć w książce: „Więcej warzyw na talerzu” Magdaleny Gembackiej. Zainspirowałam się tym przepisem. Oczywiście nie byłabym sobą jak bym nie dodała odrobiny modyfikacji 🙂

Czego potrzebujesz?

Poza składnikami

Foremki 20-21 cm

Lodówki 🙂

Czasu na schłodzenie 3-5 h

Składniki:

Masa:

  • 2/3 szklanka kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki soku jabłkowego tłoczonego na zimno
  • 1 szklanka posiekanego jarmużu
  • skórka z otartej cytryny
  • 1/2 szklanka soku z cytryny
  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka agaru

Spód:

  • 2,5 szklanki suszonych daktyli
  • 1 szklanka wióków kokosowych
  • 3/4 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
  • 2 łyżki karobu albo kakao

Wykonanie:

  1. Namaczam we wrzątku daktyle i czekam, aż zmiękną, aby blender bez problemu sobie z nim poradził.
  2. Odlewam wodę z namoczonych daktyli i dodaję pozostałe składniki: wiórki kokosowe, kakao i płatki owsiane bezglutenowe.
  3. Masa ma być gęsta, ale zbita.
  4. Wyklejam spód foremki masą daktylową tak jak na tartę.
  5. Foremkę umieszczam w lodówce, aby spód się schłodził.
  6. Wypłukaną kaszę jaglaną zalewam sokiem jabłkowym, dodaję łyżeczkę agaru i gotuję do momentu, aż kasza wchłonie sok.
  7. Do przestudzonej masy z kaszy jaglanej dodaję banany, jarmuż, skórkę z cytryny i blenduję na gładko.
  8. Masą przekładam do foremki.
  9. Dekoruję borówkami i porzeczkami.
  10. Schładzam ciasto przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego

Daj znać w komentarzu czy smakowało 🙂