Tarta z Musem Jarmużowym Bez Pieczenia
08/04/2020
Uwielbiam ciasta bez pieczenia.
Super jak ciasto można jeść bez wyrzutów sumienia, bo jest Bez Cukru, Bez Laktozy i Bez Glutenu w gratisie bardzo odżywcze i bogate w witaminy i błonnik.
Takie cudowności można znaleźć w książce: „Więcej warzyw na talerzu” Magdaleny Gembackiej. Zainspirowałam się tym przepisem. Oczywiście nie byłabym sobą jak bym nie dodała odrobiny modyfikacji 🙂
Czego potrzebujesz?
Poza składnikami
Foremki 20-21 cm
Lodówki 🙂
Czasu na schłodzenie 3-5 h
Składniki:
Masa:
- 2/3 szklanka kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki soku jabłkowego tłoczonego na zimno
- 1 szklanka posiekanego jarmużu
- skórka z otartej cytryny
- 1/2 szklanka soku z cytryny
- 4 bardzo dojrzałe banany
- 1 łyżeczka agaru
Spód:
- 2 Kaufen Avandaglim (Amaryl) Online ohne rezept ,5 szklanki suszonych daktyli
- 1 szklanka wióków kokosowych
- 3/4 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
- 2 łyżki karobu albo kakao
Wykonanie:
- Namaczam we wrzątku daktyle i czekam, aż zmiękną, aby blender bez problemu sobie z nim poradził.
- Odlewam wodę z namoczonych daktyli i dodaję pozostałe składniki: wiórki kokosowe, kakao i płatki owsiane bezglutenowe.
- Masa ma być gęsta, ale zbita.
- Wyklejam spód foremki masą daktylową tak jak na tartę.
- Foremkę umieszczam w lodówce, aby spód się schłodził.
- Wypłukaną kaszę jaglaną zalewam sokiem jabłkowym, dodaję łyżeczkę agaru i gotuję do momentu, aż kasza wchłonie sok.
- Do przestudzonej masy z kaszy jaglanej dodaję banany, jarmuż, skórkę z cytryny i blenduję na gładko.
- Masą przekładam do foremki.
- Dekoruję borówkami i porzeczkami.
- Schładzam ciasto przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego
Daj znać w komentarzu czy smakowało 🙂
Poprzedni