ŚNIADANIA

Sezonowe Śniadania Na Słodko

W tym wpisie podzielę się z Wami Trzema pomysłami na pyszne wakacyjne śniadania z wykorzystaniem sezonowych owoców: porzeczek, jagód, truskawek oraz brzoskwini.

Kasza Jaglana z Porzeczkami i Bananem

To śniadanie jest zdecydowanie dla zwolenników kwaśnych smaków 🙂

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej / około 150 g suchej kaszy
  • Woda do zalania kaszy
  • 1 duży banan
  • 125 g porzeczek czerwonych i kilka do dekoracji
  • garść nerkowców
  • 2 łyżki nasion chia
  • 3 daktyle (opcjonalnie)
  • płatki kokosowe do dekoracji

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną moczoną przez noc, gotuję w wodzie, dodaję banana i porzeczki, orzechy nerkowca, nasiona chia i drobno pokrojone daktyle.
  2. Mieszam od czasu do czasu.
  3. Jeśli kasza była moczona przez noc, to bardzo szybko sie ugotuję z owocami (około 10 minut).
  4. Ugotowana kaszę dekoruję surowymi porzeczkami i płatkami kokosowymi i zajadam. 🙂

Owsianka z Amarantusem z Jagodami i Truskawkami

Płatki owsiane z jagodami i amarantusem

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych, certyfikowanych
  • 1/2 szklanki amarantusa
  • napój roślinny ryżowy, może też być owsiany albo po prostu woda około 400 ml /500 ml
  • 5-6 sztuk truskawek
  • duża garść jagód
  • płatki z kokosa
  • opcjonalnie można dodać 2-3 daktyle, pokrojone w kostkę
  • przyprawy: kardamon, cynamon

Wykonanie:

  1. Do garnka wrzucam amarantus, płatki owsiane i zalewam napojem roślinnym i gotuje przez 8 minut, od czasu do czasu mieszając.
  2. Dodaje pokrojone w ćwiartki truskawki, jagody i gotuje przez chwilę jeszcze, gdyby jest potrzeba, dolewam napoju roślinnego, aby nie przypalić.
  3. Dorzucam przyprawy i gotowe.

Komosanka z Brzoskwiniami i Prażonymi Orzechami Laskowymi

Komosa ryżowa z brzoskwinią

Skadniki:

  • 1 szklanka komosy ryżowej około 120 g komosy
  • 2 banany
  • woda do ugotowania komosy
  • 1/2 szklanki prażonych orzechów laskowych*
  • 2 brzoskwinie
  • Przyprawy: odrobina kardamonu, imbiru w proszku, cynamonu.

Wykonanie:

  1. Komosę ryżową moczona przez noc, płuczę.
  2. Wypłukana komosę zalewam świeżą wodą.
  3. Dodaję 2 drobno pokrojone banany i przyprawiam.
  4. Gotuję około 10-12 minut aż komosa się ugotuję.
  5. Mieszam od czasu do czasu.
  6. Przekładam do miseczki i dodaję świeże brzoskwinie i uprażone orzechy laskowe.

*moje orzechy były uprażone dzień wcześniej. Jeśli nie masz do dyspozycji to w czasie gotowania komosy, włącz piekarnik na 180 stopni, wyłóż na blaszce orzechy laskowe i lekko je podpraż. Zapach prażonych orzechów jest obłędny. Jeśli nie masz czasu na prażenie, posyp orzechami bez prażenia.

Smacznego!

Daj znać w komentarzu czy smakowało.