W tym wpisie podzielę się z Wami Trzema pomysłami na pyszne wakacyjne śniadania z wykorzystaniem sezonowych owoców: porzeczek, jagód, truskawek oraz brzoskwini.
Kasza Jaglana z Porzeczkami i Bananem
To śniadanie jest zdecydowanie dla zwolenników kwaśnych smaków 🙂
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej / około 150 g suchej kaszy
Woda do zalania kaszy
1 duży banan
125 g porzeczek czerwonych i kilka do dekoracji
garść nerkowców
2 łyżki nasion chia
3 daktyle (opcjonalnie)
płatki kokosowe do dekoracji
Wykonanie:
Kaszę jaglaną moczoną przez noc, gotuję w wodzie, dodaję banana i porzeczki, orzechy nerkowca, nasiona chia i drobno pokrojone daktyle.
Mieszam od czasu do czasu.
Jeśli kasza była moczona przez noc, to bardzo szybko sie ugotuję z owocami (około 10 minut).
Ugotowana kaszę dekoruję surowymi porzeczkami i płatkami kokosowymi i zajadam. 🙂
Przekładam do miseczki i dodaję świeże brzoskwinie i uprażone orzechy laskowe.
*moje orzechy były uprażone dzień wcześniej. Jeśli nie masz do dyspozycji to w czasie gotowania komosy, włącz piekarnik na 180 stopni, wyłóż na blaszce orzechy laskowe i lekko je podpraż. Zapach prażonych orzechów jest obłędny. Jeśli nie masz czasu na prażenie, posyp orzechami bez prażenia.