W tym wpisie podzielę się z Wami Trzema pomysłami na pyszne wakacyjne śniadania z wykorzystaniem sezonowych owoców: porzeczek , jagód, truskawek oraz brzoskwini.
Kasza Jaglana z Porzeczkami i Bananem
To śniadanie jest zdecydowanie dla zwolenników kwaśnych smaków 🙂
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej / około 150 g suchej kaszy
Woda do zalania kaszy
1 duży banan
125 g porzeczek czerwonych i kilka do dekoracji
garść nerkowców
2 łyżki nasion chia
3 daktyle (opcjonalnie)
płatki kokosowe do dekoracji
Wykonanie:
Kaszę jaglaną moczoną przez noc, gotuję w wodzie, dodaję banana i porzeczki, orzechy nerkowca, nasiona chia i drobno pokrojone daktyle.
Mieszam od czasu do czasu.
Jeśli kasza była moczona przez noc, to bardzo szybko sie ugotuję z owocami (około 10 minut).
Ugotowana kaszę dekoruję surowymi porzeczkami i płatkami kokosowymi i zajadam. 🙂
napój roślinny ryżowy, może też być owsiany albo po prostu woda około 400 ml /500 ml
5-6 sztuk truskawek
duża garść jagód
płatki z kokosa
opcjonalnie można dodać 2-3 daktyle, pokrojone w kostkę
przyprawy: kardamon, cynamon
Wykonanie:
Do garnka wrzucam amarantus, płatki owsiane i zalewam napojem roślinnym i gotuje przez 8 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaje pokrojone w ćwiartki truskawki, jagody i gotuje przez chwilę jeszcze, gdyby jest potrzeba, dolewam napoju roślinnego, aby nie przypalić.
Dorzucam przyprawy i gotowe.
Komosanka z Brzoskwiniami i Prażonymi Orzechami Laskowymi
Skadniki:
1 szklanka komosy ryżowej około 120 g komosy
2 banany
woda do ugotowania komosy
1/2 szklanki prażonych orzechów laskowych*
2 brzoskwinie
Przyprawy: odrobina kardamonu, imbiru w proszku, cynamonu.
Wykonanie:
Komosę ryżową moczona przez noc, płuczę.
Wypłukana komosę zalewam świeżą wodą.
Dodaję 2 drobno pokrojone banany i przyprawiam.
Gotuję około 10-12 minut aż komosa się ugotuję.
Mieszam od czasu do czasu.
Przekładam do miseczki i dodaję świeże brzoskwinie i uprażone orzechy laskowe.
*moje orzechy były uprażone dzień wcześniej. Jeśli nie masz do dyspozycji to w czasie gotowania komosy, włącz piekarnik na 180 stopni, wyłóż na blaszce orzechy laskowe i lekko je podpraż. Zapach prażonych orzechów jest obłędny. Jeśli nie masz czasu na prażenie, posyp orzechami bez prażenia.
Ta strona korzysta z ciasteczek bezglutenowych i bezlaktozowych oraz bezcukrowych, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie.
Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda