Sezonowe Śniadania Na Słodko
08/04/2020
W tym wpisie podzielę się z Wami Trzema pomysłami na pyszne wakacyjne śniadania z wykorzystaniem sezonowych owoców: porzeczek , jagód, truskawek oraz brzoskwini.
Kasza Jaglana z Porzeczkami i Bananem
To śniadanie jest zdecydowanie dla zwolenników kwaśnych smaków 🙂
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej / około 150 g suchej kaszy
- Woda do zalania kaszy
- 1 duży banan
- 125 g porzeczek czerwonych i kilka do dekoracji
- garść nerkowców
- 2 łyżki nasion chia
- 3 daktyle (opcjonalnie)
- płatki kokosowe do dekoracji
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną moczoną przez noc, gotuję w wodzie, dodaję banana i porzeczki, orzechy nerkowca, nasiona chia i drobno pokrojone daktyle.
- Mieszam od czasu do czasu.
- Jeśli kasza była moczona przez noc, to bardzo szybko sie ugotuję z owocami (około 10 minut).
- Ugotowana kaszę dekoruję surowymi porzeczkami i płatkami kokosowymi i zajadam. 🙂
Owsianka z Amarantusem z Jagodami i Truskawkami
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych, certyfikowanych
- 1/2 szklanki amarantusa
- napój roślinny ryżowy, może też być owsiany albo po prostu woda około 400 ml /500 ml
- 5-6 sztuk truskawek
- duża garść jagód
- płatki z kokosa
- opcjonalnie można dodać 2-3 daktyle, pokrojone w kostkę
- przyprawy: kardamon, cynamon
Wykonanie:
- Do garnka wrzucam amarantus, płatki owsiane i zalewam napojem roślinnym i gotuje przez 8 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Dodaje pokrojone w ćwiartki truskawki, jagody i gotuje przez chwilę jeszcze, gdyby jest potrzeba, dolewam napoju roślinnego, aby nie przypalić.
- Dorzucam przyprawy i gotowe.
Komosanka z Brzoskwiniami i Prażonymi Orzechami Laskowymi
Skadniki:
- 1 szklanka komosy ryżowej około 120 g komosy
- 2 banany
- woda do ugotowania komosy
- 1/2 szklanki prażonych orzechów laskowych*
- 2 brzoskwinie
- Przyprawy: odrobina kardamonu, imbiru w proszku, cynamonu.
Wykonanie:
- Komosę ryżową moczona przez noc, płuczę.
- Wypłukana komosę zalewam świeżą wodą.
- Dodaję 2 drobno pokrojone banany i przyprawiam.
- Gotuję około 10-12 minut aż komosa się ugotuję.
- Mieszam od czasu do czasu.
- Przekładam do miseczki i dodaję świeże brzoskwinie i uprażone orzechy laskowe.
*moje orzechy były uprażone dzień wcześniej. Jeśli nie masz do dyspozycji to w czasie gotowania komosy, włącz piekarnik na 180 stopni, wyłóż na blaszce orzechy laskowe i lekko je podpraż. Zapach prażonych orzechów jest obłędny. Jeśli nie masz czasu na prażenie, posyp orzechami bez prażenia.
Smacznego!
Daj znać w komentarzu czy smakowało.