ZUPA KREM

Wakacyjna Zupa z Marchewką i Fasolką Szparagową

Składniki:

  • 5 małych marchewek
  • 1 duży ziemniak
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 150 g fasolki szparagowej (solidna garść)
  • 3 duże pomidory malinowe
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • woda, możne być też bulion warzywny
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowasalski, tymianek
Marchewka, ziemniak, fasola szparagowa, seler naciowy

Wykonanie:

  1. Warzywa: marchewka, ziemniak, seler naciowy i fasolkę kroję w małą kostkę.
  2. Cebulę i 1 ząbek czosnku kroję w cieniutkie paseczki.
  3. W garnku rozgrzewam masło klarowane i wrzucam cebulę i czosnek, aby się podsmażyły około 2-3 minuty.
  4. Następnie dodaję pokrojone warzywa, chwilę podsmażam i wlewam około 900 ml wody, tak aby przykrywać warzywa i gotuje pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
  5. Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy z oliwek i wrzucam sparzone i pokrojone w ćwiartki pomidory.
  6. Gdy woda z pomidorów odparuję, przeciskam przez praskę 1 ząbek czosnku i dodaje do zupki.
  7. Chwilę zagotowuję, wsypuję przyprawy.
  8. Zupa gotowa.
Gotowa zupa na talerzu 🙂

Smacznego!

Daj znać w komentarzu czy smakowało.