
Deser Kawowy z Nerkowców
Miał być twarożek, jednak namoczone nerkowce zostały wykorzystane na deser.
Bardzo lubię orzechy w szczególności nerkowce. Znikają u nas bardzo szybko. Rzadko udaje się coś nich zrobić.
Mają wiele właściwości zdrowotnych i wartości odżywczych. Warto je jeść, gdyż udowodniono naukowo, że mogą zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 2.
Nerkowce idealne dla diabetyków. Mają niski indeks glikemiczny. Wynosi on 15.
I co ciekawe są bardzo cennym źródłem potasu i fosforu.
Czy wiesz, że 100 gram nerkowca zawiera 660 mg potasu i 593 mg fosforu?
Źródło danych: USDA National Nutrient Database
A więc przez przynudzania ….
Czego potrzebujesz?
Poza składnikami
Lodówki
Blendera
Pucharków albo szklanek
Składniki:
- Szklanka namoczonych przez noc nerkowców
- 8 g kawy zmielonej na świeżo+15 ml wrzątku
- 1/2 puszki mleczka kokosowego albo innego napoju roślinnego około 200 ml
- Płatki kokosa do dekoracji

Wykonanie:
- W kielichu do blendera umieszczam odsączone, namoczone nerkowce
- Świeżo zmieloną kawę parzę w 15 ml wrzątku*. Studzę
- Wlewam do kielicha blendera 200 ml napoju kokosowego
- Blenduję na gładką masę
- Ostudzoną kawę wlewam do blendera i ponownie blenduję
- Rozlewam deser do 3 pucharków
- Wkładam do lodówki na schłodzenie. Można pominąć i skonsumować od razu. Jednak ja preferuję wersję schłodzoną

* Można tradycyjnie zaparzyć kawę. Można użyć ekspresu do kawy, aby zrobić mocne espresso. Zależy, jak mocno kawowy chcesz mieć deser.
Smacznego!
Daj znać w komentarzu czy smakowało 🙂
Zobacz również

Kasza Jaglana z Filetem z Indyka i Suszonymi Pomidorami i Oliwkami
07/12/2020
Sezonowe Śniadania Na Słodko
08/04/2020