DESERY

Deser Kawowy z Nerkowców

Miał być twarożek, jednak namoczone nerkowce zostały wykorzystane na deser.

Bardzo lubię orzechy w szczególności nerkowce. Znikają u nas bardzo szybko. Rzadko udaje się coś nich zrobić.

Mają wiele właściwości zdrowotnych i wartości odżywczych. Warto je jeść, gdyż udowodniono naukowo, że mogą zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 2.

Nerkowce idealne dla diabetyków. Mają niski indeks glikemiczny. Wynosi on 15.

I co ciekawe są bardzo cennym źródłem potasu i fosforu.

Czy wiesz, że 100 gram nerkowca zawiera 660 mg potasu i 593 mg fosforu?
Źródło danych: USDA National Nutrient Database

A więc przez przynudzania ….

Czego potrzebujesz?

Poza składnikami

Lodówki

Blendera

Pucharków albo szklanek

Składniki:

  • Szklanka namoczonych przez noc nerkowców
  • 8 g kawy zmielonej na świeżo+15 ml wrzątku
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego albo innego napoju roślinnego około 200 ml
  • Płatki kokosa do dekoracji
Deser kawowy z nerkowców

Wykonanie:

  1. W kielichu do blendera umieszczam odsączone, namoczone nerkowce
  2. Świeżo zmieloną kawę parzę w 15 ml wrzątku*. Studzę
  3. Wlewam do kielicha blendera 200 ml napoju kokosowego
  4. Blenduję na gładką masę
  5. Ostudzoną kawę wlewam do blendera i ponownie blenduję
  6. Rozlewam deser do 3 pucharków
  7. Wkładam do lodówki na schłodzenie. Można pominąć i skonsumować od razu. Jednak ja preferuję wersję schłodzoną
Deser na zimno z nerkowca i kawy

* Można tradycyjnie zaparzyć kawę. Można użyć ekspresu do kawy, aby zrobić mocne espresso. Zależy, jak mocno kawowy chcesz mieć deser.

Smacznego!

Daj znać w komentarzu czy smakowało 🙂