Do blendera wrzucam rozmoczone daktyle, morele i orzechy i blenduję, dopóki masa nie zrobi się lepka i zwarta.
Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, a boki smaruję olejem kokosowym.
Spód i boki wyklejam masą bakaliową (jak na tartę) i wkładam do lodówki na czas przygotowania masy kokosowej.
Masa:
Tofu, ksylitol, sok z cytryny, pastę sezamową bardzo dokładnie blenduję. Masa ma być kremowa i bez grudek.
W misce umieszczam schłodzone mleko kokosowe*, ubijam na sztywno.
Drugą puszkę mleka kokosowego (tylko gęstą cześć) przelewam do garnka, wsypuję agar i mieszam, aby agar się rozpuścił. Czas podgrzania około 1-2 minut.
Łączę masy z tofu, ubitą śmietankę kokosową. Całość miksuję na gładki krem.
Wylewam na schłodzony spód, robię szybką dekorację owocami sezonowi i umieszczam w lodówce na minimum 3 godziny a najlepiej na noc.
Ciasto gotowe.
Kokosowy Tofurnik na Spodzie Daktylowo-Orzechowym
* mleczko kokosowe schładzam w lodówce przez 24 h przed wykonaniem masy. Ustawiam je do góry nogami w lodówce tzn. otwarciem do dołu. Po otwarciu zlewam wodę, a gęstą cześć mleka wykorzystuję do zrobienia śmietanki i masy na ciasto.
Ta strona korzysta z ciasteczek bezglutenowych i bezlaktozowych oraz bezcukrowych, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie.
Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda