DESERY

Kokosowy Tofurnik na Spodzie Daktylowo-Orzechowym

Latem moje ulubione ciasto na zimno. Robi się w miarę szybko. Nie jestem fanką tofu, ale do tego ciasta pasuje idealnie.

Bez przynudzania.

Czego potrzebujesz ?

Poza składnikami

Lodówki

Blendera

Foremki okrągłej 24 cm

Papieru do pieczenia i odrobinę oleju kokosowego

Kokosowy Tofurnik na Spodzie Daktylowo-Orzechowym

Składniki:

Masa:

  • 2 puszki „mleczka kokosowego”, minimum 80 % kokosa, dobrze schłodzonego
  • 2 opakowania tofu po 180 g
  • Sok z cytryny
  • 5 łyżeczek agaru -substancja żelująca
  • 4 łyżki tahini – pasta sezamowa (można pominąć)
  • 400 g ksylitolu albo innego słodziła… (np. syrop z agawy, daktyli)

Spód

  • Szklanka daktyli
  • Szklanka migdałów
  • Szklanka orzechów włoskich
  • Szklanka moreli suszonych (można zastąpić rodzynkami)
  • Wrzątek do zalanie daktyli i moreli, chyba że masz super mocny blender, który zrobi robotę
  • Czas: 3-5 h na schłodzenie a najlepiej noc

Dodatkowo: owoce sezonowe do dekoracji ciasta. Borówki, truskawki, maliny, porzeczki, jagody

Wykonanie:

Spód

  1. Daktyle i morele zalewam wrzątkiem, aby zmiękły.
  2. Do blendera wrzucam rozmoczone daktyle, morele i orzechy i blenduję, dopóki masa nie zrobi się lepka i zwarta.
  3. Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, a boki smaruję olejem kokosowym.
  4. Spód i boki wyklejam masą bakaliową (jak na tartę) i wkładam do lodówki na czas przygotowania masy kokosowej.

Masa:

  1. Tofu, ksylitol, sok z cytryny, pastę sezamową bardzo dokładnie blenduję. Masa ma być kremowa i bez grudek.
  2. W misce umieszczam schłodzone mleko kokosowe*, ubijam na sztywno.
  3. Drugą puszkę mleka kokosowego (tylko gęstą cześć) przelewam do garnka, wsypuję agar i mieszam, aby agar się rozpuścił. Czas podgrzania około 1-2 minut.
  4. Łączę masy z tofu, ubitą śmietankę kokosową. Całość miksuję na gładki krem.
  5. Wylewam na schłodzony spód, robię szybką dekorację owocami sezonowi i umieszczam w lodówce na minimum 3 godziny a najlepiej na noc.
  6. Ciasto gotowe.
Kokosowy Tofurnik na Spodzie Daktylowo-Orzechowym

* mleczko kokosowe schładzam w lodówce przez 24 h przed wykonaniem masy. Ustawiam je do góry nogami w lodówce tzn. otwarciem do dołu. Po otwarciu zlewam wodę, a gęstą cześć mleka wykorzystuję do zrobienia śmietanki i masy na ciasto.

Smacznego!

Daj znać w komentarzu czy smakowało 🙂