
Kokosowy Tofurnik na Spodzie Daktylowo-Orzechowym
07/13/2020

Kokosowy Tofurnik na Spodzie Daktylowo-Orzechowym

Kokosowy Tofurnik na Spodzie Daktylowo-Orzechowym
Latem moje ulubione ciasto na zimno. Robi się w miarę szybko. Nie jestem fanką tofu, ale do tego ciasta pasuje idealnie.
Bez przynudzania.
Czego potrzebujesz ?
Poza składnikami
Lodówki
Blendera
Foremki okrągłej 24 cm
Papieru do pieczenia i odrobinę oleju kokosowego

Składniki:
Masa:
- 2 puszki „mleczka kokosowego”, minimum 80 % kokosa, dobrze schłodzonego
- 2 opakowania tofu po 180 g
- Sok z cytryny
- 5 łyżeczek agaru -substancja żelująca
- 4 łyżki tahini – pasta sezamowa (można pominąć)
- 400 g ksylitolu albo innego słodziła… (np. syrop z agawy, daktyli)
Spód
- Szklanka daktyli
- Szklanka migdałów
- Szklanka orzechów włoskich
- Szklanka moreli suszonych (można zastąpić rodzynkami)
- Wrzątek do zalanie daktyli i moreli, chyba że masz super mocny blender, który zrobi robotę
- Czas: 3-5 h na schłodzenie a najlepiej noc
Dodatkowo: owoce sezonowe do dekoracji ciasta. Borówki, truskawki, maliny, porzeczki, jagody
Wykonanie:
Spód
- Daktyle i morele zalewam wrzątkiem, aby zmiękły.
- Do blendera wrzucam rozmoczone daktyle, morele i orzechy i blenduję, dopóki masa nie zrobi się lepka i zwarta.
- Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, a boki smaruję olejem kokosowym.
- Spód i boki wyklejam masą bakaliową (jak na tartę) i wkładam do lodówki na czas przygotowania masy kokosowej.
Masa:
- Tofu , ksylitol, sok z cytryny, pastę sezamową bardzo dokładnie blenduję. Masa ma być kremowa i bez grudek.
- W misce umieszczam schłodzone mleko kokosowe*, ubijam na sztywno.
- Drugą puszkę mleka kokosowego (tylko gęstą cześć) przelewam do garnka, wsypuję agar i mieszam, aby agar się rozpuścił. Czas podgrzania około 1-2 minut.
- Łączę masy z tofu, ubitą śmietankę kokosową. Całość miksuję na gładki krem.
- Wylewam na schłodzony spód, robię szybką dekorację owocami sezonowi i umieszczam w lodówce na minimum 3 godziny a najlepiej na noc.
- Ciasto gotowe.

* mleczko kokosowe schładzam w lodówce przez 24 h przed wykonaniem masy. Ustawiam je do góry nogami w lodówce tzn. otwarciem do dołu. Po otwarciu zlewam wodę, a gęstą cześć mleka wykorzystuję do zrobienia śmietanki i masy na ciasto.
Smacznego!
Daj znać w komentarzu czy smakowało 🙂

Nowsze
Deser Kawowy z Nerkowców
Zobacz również

Deser Kawowy z Nerkowców
07/14/2020
Tarta z Musem Jarmużowym Bez Pieczenia
08/04/2020