PODSTAWOWE PRZEPISY

Mój Sposób Na Kaszę Jaglaną, czyli Jak Ugotować Dobrze Kaszę Jaglaną

Wersja na szybko

  1. Kaszę wsypuję do suchego garnka i prażę na małym ogniu do uzyskania orzechowego aromatu.
  2. Gorącą uprażoną kaszę zalewam wodą i płaczę dwukrotnie.
  3. Przepłukaną kaszę zalewam podwójną ilością wody (np. jeśli użyłam szklanki kaszy, to dodaje 2 szklanki wody).
  4. Gotuje na małym ogniu około 10-15 minut. Nie mieszam kaszy. Czasem gotuje z przykrycie czasem bez.

Wersja nocna

  1. Płuczę kaszę w zimnej wodzie. Kaszę płuczę 2-3 razy tak, aby woda była klarowna.
  2. Zalewam kaszę wodą w proporcji 1:2 (jedna szklanka kaszy na 2 szklanki wody). Pozostawiam na noc.
  3. Rano jeszcze raz przepłukuję kaszę.
  4. Wlewam wodę w proporcji 1:2 i gotuję około 10 minut bez mieszania.
  5. Mam ugotowaną kaszę jaglaną.