DANIE GŁÓWNE

Kasza Jaglana z Filetem z Indyka i Suszonymi Pomidorami i Oliwkami

Kasza jaglana z oliwkami i suszonymi pomidorami to niewątpliwie szybkie danie obiadowe. Możne to być też pyszna kolacja. Czas przygotowanie od 15 do 20 minut. Idealne dla zabieganych. W mojej kuchni jest to danie awaryjne. Bez przynudzania.

Czego potrzebujesz ?

Poza składnikami

Wok albo duża patelnia

Garnek na kaszę jaglaną

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy jaglanej,
  • 7-9 sztuk pomidorów suszonych z oleju
  • Olej kokosowy/ masło klarowane/ oliwa
  • 1/2 słoiczka oliwek czarnych
  • 1/2 słoiczka oliwek zielonych
  • 200 g fileta z indyka
  • Przyprawy: czubryca czerwona (papryka ostra, cząber, sól, pomidor mielony, pieprz czarny, tymianek, rozmaryn)

Przygotowanie:

  1. Gotuję kaszę jaglaną. Ja gotuję tak. Przepis w linku.
  2. Kroję w kostkę filet z indyka, suszone pomidory, a oliwki na pół.
  3. Na woku rozgrzewam olej kokosowy.
  4. Filet z indyka mieszam z czubrycą czerwoną i wrzucam na rozgrzany wok.
  5. Podsmażam chwilę, dodaję suszone pomidory, oliwki.
  6. Mieszam i pozostawiam na chwile pod przykryciem.
  7. Dodaje ugotowaną kaszę i mieszam, przesmażam całość. Przykrywam pokrywką i pozostawiam na chwilę 1-2 minut.
  8. Danie gotowe.

Wskazówki

  • Śmiało, filet z indyka można zamienić na filet z kurczaka
  • Czubrycę czerwoną można zamienić na Tandoori Masala, bądź dowolną kompozycję przypraw, jaką lubisz

Smacznego !

Daj znać w komentarzu czy smakowało 🙂